Wat is een opvolgingsplan??

Wat is een opvolgingsproces?

Een opvolgingsproces wil zeggen de stappen die nodig zijn om de opvolging binnen het familiebedrijf goed voor te bereiden en af te ronden. Het opvolgingsproces wordt ook wel successieplanning genoemd. Het doel van het opvolgingsproces is de overdracht van de bedrijfsleiding, het eigendom en eventueel ook de zeggenschap. 

Opvolgingsproces vraagt aandacht

 Bedrijfsopvolging vraagt om een goede voorbereiding. Er komen fiscale, juridische en financiële zaken bij kijken. Maar ook de beleving van deze periode vraagt aandacht.

De aandachtspunten in het opvolgingsproces

Er zijn een aantal aandachtspunten voor een goed opvolgingsproces. Allereerst, veel familiebedrijven beginnen eraan door advies te vragen aan andere familiebedrijven die er al mee te maken hebben gehad. Waarop en bij wie hebben ze expertise gezocht? Hoe hebben ze familiewaarden overeind gehouden? Welke lastige situaties kwamen ze tegen?

Extern advies bij het opvolgingsproces

Een tweede aandachtspunt is het inschakelen van externe adviseurs, in ieder geval de accountant, de fiscalist en de familiebedrijf adviseur. De accountant kan adviseren over de optimale juridische bedrijfsstructuur. De familiebedrijf adviseur kan adviseren over strategische zaken als innovatieplannen, kennisbeheer en strategische personeelsplanning.

Een opvolgingsplan 

Het is goed met de adviseurs een opvolgingsplan te maken om het familiebedrijf door de opvolgingsperiode heen te leiden. Het plan omvat aandacht voor het profiel van de opvolger. Ook kan het opvolgingsplan putten uit wat een familieraad al heeft opgezet of uit een familiestatuut. Als er nog geen familiestatuut is, is het zaak een opvolgingsplan ‘vanaf nul’ op te zetten.

Open mind bij opvolgingsproces

Tijdens het hele opvolgingsproces is een open mind belangrijk. Bij de overdracht kijkt het familiebedrijf naar de traditie en de familiewaarden, maar ook naar de ontwikkelingen en de toekomstperspectieven.

Niet te snel en niet te vroeg

Opvolging is een proces, geen actiepunt op een to do lijst. Een gehaaste aanpak kan de druk te hoog maken voor de opvolger. En andere kandidaten kunnen over het hoofd worden gezien. Het gevolg kan zijn dat relaties verslechteren. Een opvolgingsproces laat mensen groeien in het bedrijf en biedt ruimte aan inzichten in de (nabije) toekomst.

Blijf in gesprek over opvolging en de toekomst

 Het opvolgingsproces heeft veel invloed op de familie, het bedrijf, de eigenaars en betrokken gemeenschappen. Degene die gaat overdragen, doet er goed aan met iedereen in gesprek te gaan, vooral met de volgende generatie. Over wat (niet) werkte in het verleden en over de ambities voor de toekomst.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen