Driecirkelmodel

Wat is het driecirkelmodel?

Een niet-familiebedrijf heeft te maken met twee systemen: bedrijf en eigendom. Een familiebedrijf brengt een derde systeem binnen: de familie. Dat geeft het familiebedrijf aan de ene kant meer kracht, maar aan de andere kant meer complexiteit in rollen. Het driecirkelmodel helpt om inzicht te krijgen in deze rollen en hoe ermee om te gaan.

Het driecirkelmodel is ontwikkeld door Tagiuri en Davis van de Harvard Business School. In het model kun je de posities van familieleden weergeven in de drie systemen van bedrijf, eigendom en familie.

Een toelichting bij het driecirkelmodel:

  1. Familieleden die geen eigenaar zijn, niet werken binnen het bedrijf en geen bestuurder zijn
  2. Externe mede-eigenaren die geen functie binnen het bedrijf hebben en geen toezichthouder zijn
  3. Externe directieleden en toezichthouders
  4. Familieleden die binnen het bedrijf werken of toezichthouder zijn, maar geen eigenaar zijn
  5. Familieleden die niet binnen het bedrijf werken en geen toezichthouder zijn, maar wel eigenaar
  6. Externe medewerkers, directieleden en toezichthouders, die ook mede-eigenaar zijn
  7. Familie-eigenaren die in het bedrijf werken en/of toezichthouder zijn

Alle mensen die betrokken zijn bij het familiebedrijf kun je een plek geven op één van deze zeven rollen. Elke rol heeft haar eigen belangen.

Balans of spanning tussen de systemen?

Is er balans tussen de rollen en systemen? Of is er spanning? Hoe ga je om met deze spanning? De spanning kan zitten in de drijfveren van de systemen. Het systeem van familie kan neigen naar behoudend beleid om het evenwicht ook op lange termijn binnen de familierelaties te borgen. Het systeem van bedrijf is juist gebaat bij een wendbare organisatie om goed in te kunnen spelen op marktontwikkelingen en resultaten te halen. Het systeem van eigendom kan meer familiegericht of meer bedrijfsgericht zijn.

Wat kan het driecirkelmodel betekenen?

Met het driecirkelmodel kun je inzicht krijgen in de verhoudingen binnen het familiebedrijf. Het invullen ervan kan een eyeopener zijn. We zien dat het driecirkelmodel de krachten van het familiebedrijf laat zien, de rolconflicten en zwaktes. Daarmee kom je in gesprek over de koers, de ontwikkeling en de toekomst van het familiebedrijf.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen