Wat is een familiale missie?

Wat is een familiale missie?

Veel familiebedrijf-ondernemers zijn echte doeners. Wat heb je nou aan een missie, dat is toch veel te abstract? Het kan toch heel goed zonder? Toch is het ook voor familiebedrijven heel verstandig om een missie te hebben. Om te beginnen een familiale missie.

Met een familiebedrijf hebben diverse familieleden diverse rollen in het bedrijf. Hoe kijk je gezamenlijk naar het bedrijf? Welke rol moet het bedrijf ook in de toekomst gaan spelen voor de familie? Als je daar geen eensgezind beeld van hebt, kan dit conflicten opleveren. Het is dus verstandig om de familiale missie op papier te zetten. Daarin benoem je wat je als familie belangrijk vindt als het om het bedrijf gaat. Bijvoorbeeld, moet het nog lang in familiehanden blijven? En moet het bedrijf bepaalde familiewaarden blijven vertegenwoordigen?

Een familiale missie alleen helpt je bedrijf niet verder. Je hebt ook een strategische missie en een bedrijfsstrategie nodig. Deze drie ‘missies’ zijn aan elkaar verbonden.

Strategische missie

Een strategische missie sluit aan op je familiale missie en gaat over je onderscheidend vermogen. Waarin is jouw familiebedrijf anders dan andere bedrijven? En wat is je hogere doel, waar ga je ten diepste voor? Dit profiel komt overal terug in je communicatie, zodat iedereen het kan begrijpen en onthouden.  

Bedrijfsstrategie

De bedrijfsstrategie komt voort uit de familiale en strategische missie. Je wordt hier concreter in doelen en de route naar die doelen toe.

Voorbeeld

Tim is nogal wars van hoogdravende woorden. Hij leidt het familiebedrijf samen met zijn zus Tanja. Tanja gelooft heel sterk in samenhang en verbinding. Tijdens een personeelsbijeenkomst blijkt dat er veel langs elkaar heen wordt gewerkt, dat niemand weet waar het bedrijf voor staat, en dat daar wel behoefte aan is. Tim raakt overtuigd dat er wat moet gebeuren. Samen nemen ze een adviseur in de arm. Tanja organiseert met de adviseur het opstellen van een familiale missie met de familie. Daarna volgen sessies in het bedrijf over de strategische missie en de bedrijfsstrategie. De sessies zorgen voor sterkere relaties in de familie en in het bedrijf. De uitkomsten zorgen voor nieuwe energie, motivatie en bedrijfstrots.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen