Wat is bedrijfsvoering?

Wat is bedrijfsvoering?

Bedrijfsvoering is het besturen van een bedrijf. Je wilt met het bedrijf ergens naar toe, iets bereiken. Je wilt met andere woorden ondernemersdoelen halen. Dat valt niet altijd mee, want de omgeving verandert steeds. Daarom is bedrijfsvoering belangrijk. Bedrijfsvoering omvat het bepalen van de doelen en het formuleren van de weg ernaartoe (de strategie). Verder omvat bedrijfsvoering de middelen die je in je strategie inzet om je doelen te bereiken. Dat zijn financieel beheer, marketing personeelsbeleid en innovatie.

Bedrijfsvoering of management

Bedrijfsvoering wordt ook wel management genoemd. Het onderscheidt zich daarmee van het primaire proces van het maken of ontwikkelen van producten of diensten.

Wat is bedrijfsvoering in het familiebedrijf?

De bedrijfsvoering van familiebedrijven verschilt in de basis niet van die van andere bedrijven. Toch is er een belangrijk verschil. En dat zit in de positie en de rol van de familie. Hieronder drie veelvoorkomende situaties.

Bedrijfsvoering vanuit huis of in het bedrijf

Een valkuil voor familiebedrijven is dat de beslissingen over de bedrijfsvoering vooral in de familiale sfeer vallen, binnenskamers. Daarmee houdt de familie andere betrokkenen bij het bedrijf op afstand. Dit kan leiden tot beslissingen die niet goed zijn afgewogen en minder betrokkenheid.

Een behoudende of flexibele bedrijfsvoering

Familiebedrijven hechten aan continuïteit en vaste relaties. Het bedrijf is er ook om door te geven aan de volgende generaties. De familie werkt daarvoor vaak met vaste leveranciers en klanten. Deze behoudende koers kan op gespannen voet staan met een veranderende markt die om een flexibele koers vraagt. De uitdaging voor familiebedrijven is een gezond evenwicht te vinden tussen duurzame relaties en nieuwe relaties.

Bedrijfsvoering en personeelsbeleid

Familiebedrijven staan vaak bekend om de hechte relatie met werknemers en de informele sfeer. Het voordeel is een grote betrokkenheid. De valkuil kan zijn dat werknemers die niet competent zijn toch blijven zitten. Voor familiebedrijven is gebalanceerd personeelsbeleid een uitdaging: zowel aandacht voor de menselijke maat als voor zakelijke doelen.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen