Wat zijn bedrijfsprocessen?

Wat zijn bedrijfsprocessen

Bedrijfsprocessen zijn manieren waarop je het werk ordent in je bedrijf voor je klanten en relaties. Op bedrijfsprocessen heb je als leidinggevende zelf invloed, het is een stuur om een succes te maken van je bedrijf. In de praktijk zien wij bedrijven met zeer efficiënte en met zeer inefficiënte bedrijfsprocessen. Zeker in familiebedrijven is er vaak winst te behalen op professionalisering van de bedrijfsprocessen.

Welke bedrijfsprocessen kun je onderscheiden?

Er zijn grofweg drie soorten. Primaire processen dragen direct bij aan het resultaat voor de klant, voorbeelden zijn orderverwerking en klachtverwerking. Sturingsprocessen zijn nodig om de hele organisatie te kunnen besturen, voorbeelden zijn de monitoring van marktontwikkelingen en medewerkerstevredenheid. Ondersteunende processen helpen de primaire processen, voorbeelden zijn financiële administratiesystemen en helpdesk tools.

Wanneer zijn je bedrijfsprocessen efficiënt?

Ze zijn efficiënt als je er geen onnodige tijd en energie als bedrijf in steekt. Zo houd je zo veel mogelijk tijd over voor het allerbelangrijkste: de klant van nu en de klant van de toekomst.

Voor efficiënte bedrijfsprocessen heb je samenhang en samenwerking tussen de processen nodig. Samenhang is er wanneer alle processen binnen één managementinformatiesysteem hangen. Met één overkoepelend systeem zorg je dat je informatie tussen de processen geautomatiseerd en gestandaardiseerd kunt delen. Samenwerking betekent dat de mensen die met de diverse processen bezig zijn, bewust zijn van en betrokken zijn met andere processen van collega’s van andere afdelingen.

Voorbeeld

Hennie is manager bij een familiebedrijf. Toen ze er begon, zag ze meteen dat het veel efficiënter kon. De ene afdeling werkte met excel sheets en persoonlijke notities van klantgesprekken. De andere afdeling verwerkte deze informatie in een software programma. Voor het MT werd informatie weer opnieuw verwerkt in een Business Intelligence tool. Hennie introduceerde een nieuw managementinformatiesysteem met diverse modules voor elk proces. Na een jaar is het verschil groot. Het nieuwe systeem scheelt veel werkuren. En vooral: de klanttevredenheid is gestegen en bij de medewerkers is minder frustratie en meer plezier.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen