Familiewaarden-definitie

Wat zijn familiewaarden?

Wat zijn familiewaarden en welke rol spelen familiewaarden in familiebedrijven? Familiewaarden zijn diepgewortelde overtuigingen in de familie over hoe het leven te leiden. Familiewaarden kunnen een belangrijke rol spelen in familiebedrijven. Ze kunnen een kompas zijn voor het familiebedrijf om op te koersen. Ze bieden een kompas in de relatie met personeel, klanten en leveranciers.

Uit onderzoek blijkt (BDO, Rabobank en de Erasmus Universiteit) dat familiebedrijven met sterke waarden gemiddeld beter presteren dan niet-familiebedrijven.

Familiewaarden als kompas

Maar waarden kunnen meer betekenen dan alleen op financieel gebied. Familiewaarden kunnen helpen bij belangrijke beslissingen over het familiebedrijf. Het kan dan gaan om beslissingen rond opvolging, familievermogen, de relatie met aangetrouwde familie en externe sleutelspelers in het bedrijf. Met een duidelijke set aan familiewaarden kan het familiebedrijf keuzes maken bij deze belangrijke kwesties.

Familiewaarden concreet maken

Het vraagt tijd en aandacht om tot een heldere set van familiewaarden te komen. Belangrijk daarbij is om te kijken naar het verleden. Wat is belangrijk voor de familie en het familiebedrijf geweest in het verleden? Die terugblik is een beter perspectief om mee te werken, dan alleen maar kijken naar een potentieel waardenlijstje en daar vinkjes bij zetten. Die laatste manier van kijken, levert vaak een sociaal wenselijke uitkomst op. ‘Betrouwbaarheid’, ‘vertrouwen’, ‘continuïteit’, het kunnen containerbegrippen zijn die goed klinken, maar niet doorleefd zijn.

Beperk de set aan familiewaarden

De analyse van het verleden leidt tot een aantal waarden die belangrijk zijn. Maximaal drie waarden is een goed aantal om na te blijven leven. Met meer verliest het familiebedrijf focus en verslapt de aandacht voor familiewaarden.

Familiewaarden levend houden

Familiebedrijven met sterke, vitale familiewaarden laten deze terugkomen in de bedrijfsvoering. Zo kunnen ze terugkomen in de jaarlijkse gesprekken met het personeel, in de jaarstukken, in de pr, marketing en promotie van het familiebedrijf.

Voorbeeld

Henk en zijn familiebedrijf hechten sterk aan de familiewaarden integriteit, innovatie en medezeggenschap. Het familiebedrijf is actief met vergroenen en verduurzamen. Het nieuwste product is een revolutionair groendak-systeem. Er komt belangstelling uit het buitenland met een enorm financieel perspectief. Een medewerker ontdekt dat het contact met wie de gesprekken worden gevoerd, fraude heeft gepleegd in het verleden en waarschuwt de directie. Henk besluit de sprong niet te wagen, op het kompas van de familiewaarden. Een grote order gaat aan zijn neus voorbij maar de binding in het bedrijf neemt toe.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen