Wat is het gevaar van stille conflicten in het familiebedrijf?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Wat is het gevaar van stille conflicten in het familiebedrijf?

3 min

Waar mensen met elkaar (samen)werken ontstaan conflicten. Hier hoef je weinig aan te doen, het gebeurt gewoon. Conflicten die niet worden opgelost, kunnen voor de nodige problemen zorgen. Dit geldt zeker voor conflicten binnen familiebedrijven. Deze kunnen zeer hardnekkig te zijn.

Het is belangrijk om te weten wat stille of sluimerende conflicten zijn en wat je er aan kunt doen om ze de wereld uit te helpen. Daarnaast is het belangrijk om zicht te krijgen op de boven- en onderstroom in een familiebedrijf, want alleen zo pak je problemen bij de wortel aan. Hoe doe je dat?

Wat zijn stille of sluimerende conflicten?

Stille of sluimerende conflicten hebben alles te maken met onuitgesproken irritaties. Het kan leiden tot langdurig wederzijds onbegrip. In het ergste geval besluiten personen elkaar te vermijden en doen ze er het stilzwijgen toe. Dit leidt niet alleen tot mogelijk ziekteverzuim, ook andere collega’s worden mogelijk bij het conflict betrokken en dit komt de werksfeer in een familiebedrijf zeker niet ten goede.

Lees ook: Zo voorkom je conflicten binnen het familiebedrijf

Sluimerende conflicten in een familiebedrijf

Sluimerende conflicten in een familiebedrijf zijn sneller aanwezig, omdat belangen elkaar bijten. De lijn tussen werk en privé is er niet omdat familieleden collega’s zijn en colleg’as familieleden. Dit maakt de conflicten lastiger en gemener. Sluimerende conflicten stoppen niet op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om alle onderbuikgevoelens boven tafel te krijgen. Het is belangrijk dat er met elkaar wordt gesproken en daarvoor is een veilige omgeving uiterst belangrijk.

Zie ook: Hoe herken je rolconflicten binnen het familiebedrijf?

Praktijkvoorbeeld stil conflict

We geven je een voorbeeld waarin we een stil conflict zichtbaar te maken.

Stel, je bent eigenaar van een familiebedrijf. Je bent toe aan je pensioen en je hebt de wens je onderneming over te dragen. Je hebt twee kinderen en je vrouw is eveneens werkzaam binnen het bedrijf als administratief medewerkster. Zij heeft het liefst dat de oudste van de twee kinderen het bedrijf overneemt. Dit spreekt ze alleen niet uit.

Jouw voorkeur gaat uit naar de jongste van de twee kinderen en dus overweeg je dit te realiseren. Zodra dit bekend wordt trapt je vrouw op de rem, maar jij snapt niet waarom. Dit kost de nodige energie en zorgt voor stress en irritatie op de werkvloer en in de relatie, want er is niet duidelijk met elkaar gecommuniceerd waar de voorkeuren liggen en waarom dit zo is.

Wat zijn stille of sluimerende conflicten?

De boven- en onderstroom in een familiebedrijf: hoe werkt dit?

De bovenstroom en onderstroom in een familiebedrijf wordt vaak vergeleken met een ijsberg. Ongeveer 10 procent van de ijsberg ligt boven water en de overige 90 procent bevindt zich onder water. Hoe zit dat?

De bovenstroom

De bovenstroom (harde factoren) in een organisatie gaat over de zichtbare facetten in het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan visie, strategie, doelstellingen, resultaten en targets.

De onderstroom

De onderstroom (zachte factoren) in je bedrijf gaat over het deel waarover weinig wordt gesproken. Dit gaat niet alleen over vertrouwen, maar ook over angst, wantrouwen en achterdocht. Daarnaast kan je denken aan de bedrijfscultuur, de identiteit en kernwaarden van je bedrijf en mogelijke valkuilen.

Het lijkt makkelijker om je bezig te houden met de bovenstroom dan met de onderstroom. Terwijl de onderstroom juist relevant is daar het gaat om het oplossen van conflicten.

Tips voor het oplossen van stille conflicten

Er zijn allerlei stappen die familiebedrijven kunnen zetten om een sluimerend of stil conflict op te lossen. Wij zetten een aantal opties uiteen:

  • Communicatie: de kans bestaat dat een conflict eindigt in een slagveld wanneer er niet gecommuniceerd wordt. Het is beter om te streven naar een dialoog waarin ruimte is voor alle betrokkenen.
  • Het creëren van een veilige omgeving: dit is beslist noodzakelijk wil je de onderste steen boven krijgen.
  • Het inschakelen van een extern adviseur: lukt het niet om zelfstandig een conflict de wereld uit te helpen? Doe een beroep op een professional die je helpt om de juiste stappen te zetten.

Schakel nu een extern adviseur voor jouw familiebedrijf

Ik ben Marielle Companjen en ik geef eerlijke en praktische adviezen aan (familie) ondernemers en hun werknemers. Die adviezen kunnen zijn op het vlak van herijking van de strategie, het inrichten van de organisatie (op tactisch niveau) en het beter laten presteren van de organisatie (operationeel niveau). Altijd met respect voor herkomst en aandacht voor klanttevredenheid, optimale financiële performance en de beste werkplek voor medewerkers.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: