Wat is rolonduidelijkheid?

Wat is rolonduidelijkheid?

Wat is rolonduidelijkheid? Met rolonduidelijkheid wordt bedoeld dat iemand onderdeel is van verschillende systemen. Probleem is alleen dat het niet duidelijk is vanuit welk systeem hij handelt. Dit geeft letterlijk onduidelijkheid over de rol die iemand heeft.

Rolonduidelijkheid in het familiebedrijf

Rolonduidelijkheid ontstaat makkelijk in familiebedrijven. In een familiebedrijf bestaat altijd een spanningsveld tussen drie speelvelden:

  • Eigendom
  • Familie
  • Bedrijf

Dit noemen we het driecirkelmodel.

rolonduidelijkheid

De directeur van het familiebedrijf is ook de vader of oom van werknemers. Dat is al een voorbeeld van een dubbele rol. De familierol en de eigenaarsrol lopen door elkaar heen. Dit kan elkaar bijten. In het dagelijks leven betekent dit dat iemand in 1 relatie vanuit meerdere rollen kan handelen. Dit kan tot disbalans leiden.

Voorbeeld:

Linda werkt in het bedrijf van haar vader. Haar vader is de eigenaar van het bedrijf en dus haar leidinggevende. In de praktijk merkt ze dat haar vader haar vanuit verschillende rollen benadert. Soms is hij haar leidinggevende en is de verhouding puur zakelijk. Andere keren reageert hij vanuit de vaderrol. Dit geeft verwarring. Bij Linda. Bij haar vader. Maar ook in relatie tot andere medewerkers. Want waarom wordt Linda anders behandeld?

Rolonduidelijkheid en conflicten

Rolonduidelijkheid is een hoofdoorzaak van conflicten in familiebedrijven. Werknemers in het familiebedrijf hebben verschillende rollen. Doordat deze door elkaar heenlopen ontstaan conflicten. De grote kunst is om te achterhalen waar rolonduidelijkheid een rol speelt. Wil je dit goed in kaart brengen dan kan het raadzaam zijn om een externe adviseur in te schakelen. Het is lastig om helder te kijken naar de patronen in het familiebedrijf wanneer je hier in zit. Het instellen van een familieraad of familiestatuut helpt bij het voorkomen van rolonduidelijkheid.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen