Interne processen familiebedrijven verbeteren: hoe is dat mogelijk?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Interne processen familiebedrijven verbeteren: hoe is dat mogelijk?

3 min

Hoe lopen de interne processen in het familiebedrijf? Bij wie kunnen medewerkers terecht als ze vragen hebben? Hoe ziet de juiste weg er voor een bepaald proces uit? Als interne processen onduidelijk zijn, kan dit gevolgen hebben voor de werksfeer en de arbeidsproductiviteit.

Daar zitten familiebedrijven niet op te wachten en dus gaan ze op zoek naar manieren om de interne processen binnen hun organisatie te verbeteren. Hoe zet je als eigenaar de volgende stap in het professionaliseren van het familiebedrijf?

Hoe merk je dat er sprake is van irritatie in de organisatie over interne processen?

Irritatie in het familiebedrijf over interne processen kan zich op verschillende manieren uiten. Hoe merk je dat het allemaal niet lekker loopt?

  • Mensen hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het is onduidelijk wie wat doet en welke stappen er gezet moeten worden.
  • Er is sprake van veel tijdsverlies, omdat medewerkers veel stappen moeten herhalen.
  • Blijft de procedure onduidelijk, dan kunnen medewerkers zelf een oplossing verzinnen en dit pakt niet altijd goed uit…

Waarom interne processen vaak spaaklopen als het bedrijf naar een volgende fase doorgroeit

Groeit het bedrijf door naar de volgende fase, dan is dat een perfect moment waarop interne processen spaaklopen. Alles wordt opnieuw ingericht, waardoor het onduidelijk is waar men terecht kan met vragen of hoe bepaalde kwesties moeten worden opgelost.

Goede communicatie is daarom belangrijk en daarnaast is het verstandig om pas een nieuw project te starten als een ander project is afgerond. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kun je altijd een beroep doen op een professional van buitenaf.

Waarom interne processen vaak spaaklopen als het bedrijf naar een volgende fase doorgroeit

Procesverbetering is een doorlopend proces dat periodiek aandacht nodig heeft

Procesverbetering is een doorlopend proces en heeft daarom periodiek aandacht nodig. Want werken processen nog wel zoals ze bedacht zijn of is het misschien tijd om het over een andere boeg te gooien? Introduceer daarom procedures voor kwaliteitsbewaking van verbeterprojecten en bespreek deze regelmatig met de directie en de werknemers. Je kunt ook een extern adviseur aantrekken om je hierbij te helpen.

Waarom kunnen veranderingen van interne processen weerstand oproepen in familiebedrijf?

Verandering van interne processen kunnen mogelijk weerstand oproepen in het familiebedrijf. Waarom is dat zo?

  • Het gevoel dat het altijd goed is gegaan overheerst, dus waarom is er dan behoefte om op dit moment iets te veranderen?
  • Weerstand kan ook ontstaan als een medewerker het gevoel heeft dat hij of zij iets fout doet. Die onvrede wordt aangewakkerd door er in familieverband over te praten.
  • Het doorvoeren van veranderingen blijkt lastiger door mogelijke rolconflicten. Meerdere mensen binnen het familiebedrijf hebben dubbele rollen en dit zorgt voor onduidelijkheid en frustratie.

Handige tips voor het verbeteren van interne processen

Het verbeteren van interne processen is op allerlei manieren mogelijk. Wij geven je een aantal praktische tips:

  • Breng in kaart waar je nu staat middels een duidelijke analyse.
  • Neem de organisatie mee in de stappen die je zet. Op die manier kunnen medewerkers blijven groeien.
  • Laat zien of maak inzichtelijk wat de winst is om processen te verbeteren. Het moet mensen of de organisatie iets opleveren.
  • Breng taken en verantwoordelijkheden duidelijk in kaart, zodat er geen verwarring ontstaat.

Interne processen in kaart brengen? Schakel een extern adviseur in

Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van interne processen? Kies voor expertise van buitenaf en ontdek de voordelen van een extern adviseur inschakelen. Samen met een professional ga je aan de slag om je organisatie te optimaliseren. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of ga direct een samenwerking aan.

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: