Wat is generatie?

Wat is een generatie?

Een generatie is een categorie mensen die in dezelfde periode geboren zijn, bijvoorbeeld 15 jaar. Vaak hebben de mensen in een generatie gemeenschappelijke kenmerken, naast kenmerken die voor ieder individu uniek zijn. Een generatie binnen een familiebedrijf is een groep in de familie van dezelfde leeftijdsgroep en met vaak een nauwe familieband. Zo kunnen broers en zussen in het familiebedrijf een generatie vormen. Als zowel ouders als kinderen actief zijn in het familiebedrijf, dan zijn twee generaties actief.

 Bij meerdere generaties zijn vaak verschillen te zien in stijl, ambitie en competenties. Vooral bij de overdracht van het familiebedrijf is het overbruggen van de verschillen een uitdaging. Veel familiebedrijven overleven een overdracht naar de tweede of de derde generatie niet.

Verschil eerste en tweede generatie

De eerste generatie is meestal die ondernemer met een sterke ambitie en een visie voor de toekomst. De kinderen van deze ondernemer groeien op met grote verwachtingen. De ouders verwachten dat ze het succes van de eerste generatie zullen behouden en zelfs overtreffen. En ook zelf hebben de kinderen vaak die verwachting of wens.

Zie ook: hoe integreer je generaties in familiebedrijf?

Elke generatie brengt innovatie

 Elk lid van de volgende generatie heeft een rol als rentmeester. Daarvoor zijn vaardigheden nodig om de erfenis vooruit te helpen. Er is met elke nieuwe generatie behoefte aan nieuwe inzichten en leren van uitdagingen.

Generaties kunnen botsen

 Elke generatie groeit op in een andere tijd met eigen normen en waarden. Dat kan botsen. Over het algemeen namelijk, willen nieuwe generaties zaken vernieuwen. Dat kan op weerstand stuiten bij de oudere generaties. Ook heeft elke tijd zijn eigen manier van communiceren. Ook hebben nieuwe generaties vaak een andere manier van leidinggeven. Die stijlen kunnen botsen.

Aandacht voor overdracht naar de volgende generatie

 Bij de overdracht binnen de familie van het familiebedrijf komen kansen en conflicten rond generaties scherp aan de oppervlakte. Het bedrijf komt op een kruispunt. Een periode van zekerheid gaat over in een periode van onzekerheid. Vaak gaat het fout op of kort na de generatiewisseling. Daarom vraagt overdracht en opvolging een zorgvuldig opvolgingsproces.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen