Wat is familieraad?

Wat is een familieraad?

Een familieraad is een manier van overleg in de familie over het familiebedrijf. Vooral als de familie betrokken bij het bedrijf groter wordt dan het gezin, is een familieraad een uitkomst.

Het doel van de familieraad

Het doel van de familieraad is betrokkenheid versterken bij het bedrijf en het soepel stroomlijnen van besluiten. De invloed van de familie op het familiebedrijf is groot. Vooral als de familie groter wordt, wordt de communicatie complexer. Met een familieraad zorg je voor meer transparantie. Zo kun je iedereen op hetzelfde moment op een gelijkwaardige manier informeren.

Wanneer een familieraad?

In een eerste generatie familiebedrijf is de relevante familie vaak een gezin van vader, moeder en kinderen. Maar in volgende generaties familiebedrijven kan het aantal relevante familieleden snel uitbreiden. Broers, zussen, neven en nichten, de groep groeit en ook belangen kunnen uiteen gaan lopen. Dan kiezen veel familiebedrijven voor een familieraad.

Vertegenwoordiging in familieraad

In een familieraad kan iedere ‘familiestaak’ (tak van de familie) zich laten vertegenwoordigen. Zo functioneert de raad als een vertegenwoordiging van de gehele familie.

De voordelen van een familieraad

De familie kan bevoegdheden aan de familieraad delegeren, zodat niet iedereen zich intensief hoeft te bemoeien met het familiebedrijf. Voor het managen van het familiebedrijf is het voordeel dat alle familiebelangen van iedereen niet het hele jaar door ongeorganiseerd op tafel komen. En je voorkomt een Poolse landdag als je toch een familiebijeenkomst houdt, maar dan zonder inzet van een familieraad.

Familieraad legt verantwoording af en informeert

De familieraad kan regelmatig een familiebijeenkomst organiseren om ieder te informeren over relevante ontwikkelingen in het bedrijf en het eigendom. Ook is er dan een verantwoording aan de overige familieleden van de genomen stappen. Daarnaast kan ieder familieraadslid regelmatig zijn of haar eigen onderdeel van de familie (familiestaak) informeren.

Familieraad op verschillende manieren invullen

Je kunt een familieraad vooral formeel houden om terug te kijken op bedrijfszaken en vooruit te blikken. Veel familieraden organiseren ook informele bijeenkomsten om de banden aan te halen en te borgen, maar ook om de betrokkenheid bij het familiebedrijf te versterken.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen