Wat is loyaliteit?

Loyaliteit is een ander woord voor trouw. Loyaal zijn aan iemand, wil zeggen dat je ‘met hoofd, hart en handen’ betrokken blijft bij iemand door dik en dun. Met loyaliteit wordt in het bedrijfsleven trouw aan het bedrijf bedoeld.

Welke rol speelt loyaliteit in het familiebedrijf?

In het familiebedrijf speelt loyaliteit een belangrijke rol. Als familielid werkzaam of betrokken bij het familiebedrijf, voelen de meesten een sterke emotionele en morele band met het bedrijf.

Voorbeeld

Hans heeft vorig jaar het familiebedrijf overgenomen. Hans voelt een grote loyaliteit naar het familiebedrijf. Hij is trots op wat de vorige generaties hebben opgebouwd. Hij voelt een grote verantwoordelijkheid om de erfenis veilig te stellen en uit te bouwen. Zijn zus Anna en neef Vincent werken er ook als managers. Vincent zit er net zo in als Hans. Hij is nog jong en is in opleiding om later meer verantwoordelijkheid samen met Hans te dragen. Anna voelt minder loyaliteit en is vooral kritisch op vastgeroeste patronen in het bedrijf. Ze ziet zichzelf over een paar jaar iets totaal anders doen.

Aandachtspunten voor loyaliteit en familiebedrijf

Familieleden die loyaal zijn naar het familiebedrijf, kunnen het bedrijf dragen door dik en dun. Deze personen zullen het bedrijf ook op de lange termijn voor de volgende generaties willen nalaten.

Het wordt spannend als kritische werknemers (familieleden of anderen) zich uitspreken. Waar geef je ruimte aan en waar juist niet? Hoe organiseer je de stem van familieleden die werkzaam zijn of die indirect een rol hebben bij het bedrijf?

Het wordt ook spannend als het op opvolging aan komt binnen het familiebedrijf. Wat als je zoon of dochter niet wil opvolgen of niet geschikt is? Hoe ga je dan als ondernemer-eigenaar om met je loyaliteit naar het familiebedrijf? En hoe verhoudt zich dat tot je loyaliteit naar je zoon of dochter? Dat zijn moeilijke vragen.

Het kan ook spannend worden als familieleden wel loyaal zijn aan het bedrijf, maar niet-familieleden minder. Dat kan liggen aan de emotionele band, maar ook aan verschil in positie en waardering. Hoe krijg je ook niet-familieleden nauw betrokken bij het bedrijf? Hoe zorg je voor een stimulerende bedrijfscultuur zonder conflicten? Ook dat zijn belangrijke vragen.

Lees ook: loyaliteit binnen familiebedrijven

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen