Bedrijfsstrategie: wat is het?

Wat is een bedrijfsstrategie?

Een bedrijfsstrategie laat je bedrijfsdoelen zien en de stappen die je wilt zetten om je doelen te bereiken. Wat wil je wanneer bereiken? Op welke markten ben je actief? Met welke producten en diensten? De bedrijfsstrategie hangt af van en is verbonden met de missie van het bedrijf. Bij een familiebedrijf hoort daar ook een familiale missie bij. Een familiale missie beschrijft de doelen die je als familie belangrijk vindt voor het bedrijf.

Voorbeeld

Matthijs leidt het familiebedrijf dat twee generaties voor hem begon als meubelmakerij. Hij bouwt voort op de familiewaarden die onder leiding van zijn vader en moeder in een familiale missie al eens zijn verwoord. Een belangrijke familiewaarde is vertrouwen in de medemens, en daarmee vertrouwen in kennis en kunde van medewerkers. Matthijs ziet dat zijn vakmensen veel kunnen en betrekt ze bij de doorontwikkeling van de bedrijfsstrategie. Uit de gesprekken komt een nieuwe markt tevoorschijn: interieurbouw voor musea. Het familiebedrijf begint met enkele projecten hierin en ontdekt veel enthousiasme bij opdrachtgevers. Nieuwe deuren openen zich. Het familiebedrijf staat voor de keus van meer investeringen en uitbreiding.

Welke onderdelen bevat de bedrijfsstrategie?

Een bedrijfsstrategie bevat allereerst de bedrijfsdoelen. Welke doelen wil je over 5, 3 en 1 jaar bereikt hebben? Deze formuleer je SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Een voorbeeld: het familiebedrijf van Matthijs wil over 3 jaar 3 aansprekende museumprojecten kunnen laten zien en over 5 jaar 20% van de omzet halen uit museumopdrachten. 

Een bedrijfsstrategie gaat daarnaast over de route naar deze doelen toe. Met andere woorden: op welke markten ben je actief met welke producten of diensten? In het voorbeeld van Matthijs richt zijn bedrijf zich vooral op de grotere musea in Nederland als nieuwe markt. De bestaande markt blijft belangrijk: de meer exclusieve meubelhandel voor de consument. Het bedrijf is begonnen met een breed productenaanbod maar richt zich steeds meer op exclusieve sofa’s en fauteuils.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen