Wat is leiderschap?

Wat is leiderschap?

Leidinggeven is met persoonlijk contact prestaties van anderen beïnvloeden. Leiderschap is een bepaalde manier van leidinggeven bewust of onbewust toepassen. De ene leider zit meer ‘hard’ op macht, de ander meer ‘zacht’ op vertrouwen geven.

Is leiderschap aan te leren?

De vraag die bij leiderschap vaak gesteld wordt: kun je het aanleren of is het meer een aangeboren vaardigheid? Daar is geen duidelijk antwoord op te geven. Onderzoek toont wel aan dat leidinggevenden vaak over een aantal competenties beschikken die je bij medewerkers minder vaak aantreft. Het gaat dan om sociaal, initiatiefrijk, besluitvaardig, zelfvertrouwen, flexibel (aanpassingsvermogen) en verbaal vaardig.

Voor leiderschap is affectie belangrijk

Uit onderzoek van Kouzes en Posner blijkt dat leidinggevenden van goed presterende afdelingen vooral hoog scoren op affectie. Affectie is empathie hebben voor anderen en ook van anderen affectie vragen. Leiders met affectie staan dicht bij hun mensen en delen ideeën met anderen. Ze geven motiverende en positief-kritische feedback aan anderen en vragen feedback terug.

Affectie heeft ook te maken met je emotionele intelligentie. Dit is heel anders dan IQ, ook wel cognitieve intelligentie genoemd. EQ is zegt iets over sociale vaardigheden en hoe goed je met je eigen gevoel en dat van de ander kan omgaan. IQ zegt iets over je verstandelijke (cognitieve) vaardigheden. Een hooggewaardeerde leider heeft een hoog EQ.

Zie ook: welke leider ben jij voor je familiebedrijf?

Leiderschap betekent dat mensen je volgen

Leiders zonder volgers zijn geen leider. Je bent dus vooral een leider als anderen je zo zien en je volgen. Anders ben je alleen leider op papier. Het blijkt (uit hetzelfde onderzoek) dat volgers vooral leiders willen die eerlijk zijn, die doen wat ze zeggen, die een visie hebben over de toekomst, en die daar enthousiast over zijn en anderen enthousiast in mee krijgen.

Situationeel leiderschap

Een schaap met vijf poten is niet te vinden. Vroeger op de savanne kenden ze daarom al situationeel leiderschap. De een is goed in water vinden, de ander is goed in de jacht, een ander is goed in opvoeding. Zo waren in de prehistorie leden van de stam in de ene situatie leider en in een andere situatie juist volger. Dat principe wordt ook in moderne tijden door succesvolle organisaties toegepast.

Leiderschap en het familiebedrijf

Leiderschap in familiebedrijven gaat van generatie op generatie. Juist bij de voorbereiding op een overdracht is het verstandig over leiderschap na te denken en erover te discussiëren, voordat je beslissingen neemt.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen