Familiebedrijf laten doorlichten: ontdek hoe jouw bedrijf ervoor staat
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
2 min

Familiebedrijf laten doorlichten: ontdek hoe jouw bedrijf ervoor staat

2 min

Heb je plannen om je familiebedrijf door te laten lichten of wil je weten hoe je organisatie ervoor staat? Er zijn allerlei redenen te bedenken die maken dat je deze optie overweegt. Het is in elk geval duidelijk dat je vindt dat er beweging nodig is.  Je bent niet tevreden met hoe het nu gaat? Je maakt je zorgen. Over de onderlinge relaties, de communicatie en de toekomst van het familiebedrijf.

Waarom je bedrijf doorlichten?

Er zijn meerdere redenen waarom het zinvol is je organisatie onder de loep te nemen. Herken jij je in een van onderstaande punten?

  • Je hebt het gevoel dat processen stagneren en dus maak je je zorgen over de continuïteit van het familiebedrijf.
  • Het gevoel bekruipt je dat het familiebedrijf stilstaat of in het ergste geval zelfs achteruitgaat. En dus zit je met de handen in het haar en weet je niet wat je moet doen.
  • Het is tijd voor een opvolger en om die reden wil je weten hoe je ervoor staat.
  • Er is sprake van spanningen en conflicten (rolconflicten) die de werksfeer en arbeidsproductiviteit negatief beïnvloeden.

Het staat voor jou als een paal boven water: je wilt het anders en om die reden laat je je bedrijf graag doorlichten.

Zie ook: wat zijn de kenmerken van een familiebedrijf?

Wat is de familie bedrijfsscan en welke aspecten van het familiebedrijf worden belicht met deze scan?

Bij de familie bedrijfsscan worden alle belangrijke aspecten van je onderneming onder de loep genomen. Je krijgt beter inzicht in alle bedrijfsprocessen, maar ook wordt er gekeken naar de visie en strategie van het familiebedrijf. Communicatie, leiderschap, kwaliteit van het personeelsbeleid, werkelijk alles komt in deze scan aan bod.

Op die manier wordt inzichtelijk waar verbeterpunten liggen en welke onderdelen extra aandacht nodig hebben. Wees niet bang, want bij de uitvoering sta je er niet alleen voor. Juist ook na de scan staat er een extern adviseur tot je beschikking om alles in goede banen te leiden.

Wat levert het op?

Leuk natuurlijk zo’n scan voor je familiebedrijf, maar wat levert dit nu eigenlijk op?

  • Je krijgt (meer) inzicht in het totaalplaatje. Het wordt duidelijk hoe het bedrijf er écht voor staat.
  • Met de bedrijfsscan krijg je een feitelijke onderbouwing van je onderbuikgevoel.
  • De scan kun je gebruiken als startpunt voor het inzetten van verandering(en).

Je hebt dus iets om op terug te vallen, maar ook een basis om vanuit verder te werken.

Hoe werkt de familie bedrijfsscan?

De familie bedrijfsscan is een pragmatische en operationele scan van het familiebedrijf. Er worden tal van aspecten belicht middels de scan. Je weet exact hoe je er voor staat aangaan deze onderwerpen:

Vraag nu een scan aan voor je familiebedrijf

Zoek je iemand die snapt hoe een familiebedrijf werkt en die bereid is om samen met jou stappen te zetten? Vraag dan nu een scan aan voor je familiebedrijf en roep de hulp in van een ervaren professional voor advies en ondersteuning.

Ik ben Mariëlle Companjen en ik geef eerlijke en praktische adviezen aan (familie) ondernemers en hun werknemers. Die adviezen kunnen zijn op het vlak van herijking van de strategie, het inrichten van de organisatie (op tactisch niveau) en het beter laten presteren van de organisatie (operationeel niveau). Altijd met respect voor herkomst en aandacht voor klanttevredenheid, optimale financiële performance en de beste werkplek voor medewerkers.

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: