wat-zijn-competenties

Wat zijn competenties?

Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten die iemand heeft om in te zetten voor het werk. Een andere beschrijving voor competenties is: dingen waar iemand goed in is. 

Competenties en het familiebedrijf

Iedereen in het familiebedrijf heeft competenties. De vraag is vaak of alle benodigde competenties aanwezig zijn op de juiste functies en taken. De juiste man/vrouw op de juiste plek. Is dat niet het geval, dan zal het familiebedrijf onderzoek moeten doen intern en zo nodig extern op zoek.

Inzicht in competenties

Als familiebedrijf is het belangrijk inzicht te hebben in de competenties van de medewerkers. Dit inzicht is om meerdere redenen belangrijk. Allereerst om mensen gemotiveerd te houden. Als je doet waar je goed in bent, ga je met meer plezier naar je werk. Daarnaast om potentie aan te kunnen boren voor een gezonde bedrijfsvoering. Liggen er talenten verborgen in de organisatie? Zijn er mensen die op een andere plek veel meer voor de bedrijfsvoering kunnen betekenen dan op de huidige plek? 

Ontwikkel je in wat je leuk vindt

Verder is inzicht in competenties ook belangrijk om op voort te bouwen. Om je als werknemer en leidinggevende te ontwikkelen, kun je je beter richten op wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als werkgever kun je daarom beter niet verlangen van je personeel dat ze zich ontwikkelen in wat ze niet leuk vinden en waar ze niet goed in zijn. 

Spanning op competenties in het familiebedrijf

De spanning als het om competenties in het familiebedrijf gaat, zit vaak in de positie van familieleden in het familiebedrijf. Krijgen familieleden voorrang in het bedrijf? Worden ze op dezelfde manier als niet-familieleden behandeld? 

Ook bij overdracht zijn competenties belangrijk. Kiest de ondernemer zonder nadenken voor zoon of dochter als opvolger? Heeft de beoogde opvolger de juiste competenties? 

Ook bij grote ontwikkelingen die het familiebedrijf hard raken, spelen competenties een rol. Een economische crisis bijvoorbeeld vraagt om uitgesproken kwaliteiten van de leiding. Zijn de competenties aanwezig of is het nodig het crisismanagement aan te scherpen?

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen