definitie-strategische-executie

Wat is strategische executie?

Strategische executie is de uitvoering zo doen als vooraf uitgedacht. Strategie is het waarom, uitvoering is het hoe. Strategische executie is het continu schakelen tussen waarom en hoe.

Strategische executie is dus wat anders dan ‘gewoon doen’. Bij strategische executie heeft het bedrijf een strategie die zich steeds weet aan te passen aan de eisen van de uitvoering. Juist in de moderne tijd is strategische executie noodzaak. De ontwikkelingen en uitdagingen volgen zich snel op. Dit vraagt om doordacht handelen, snel denken, snel kunnen schakelen. 

Problemen rond strategische executie

Veel grotere organisaties lijken veel tijd en aandacht te besteden aan het waarom en verwaarlozen het hoe, de executie van hun strategie. Er is geen executiekracht genoeg. Uit onderzoeken komt naar voren dat 60 tot 90% van de bedachte strategieën mislukt in de uitvoering.

Voorbeelden zijn veranderprojecten en -programma’s die vastlopen, mislukte reorganisaties, fusies die niet waarmaken wat ze beogen, ICT-opgaven die spaak lopen, enzovoort.

Om strategie en uitvoering succesvol bij elkaar te brengen, doet het bedrijf er goed aan strategische executie als een prioriteit te zien.  

Meeste tijd aan executie besteden

Strategische executie houdt een goede balans tussen aandacht voor strategie en aandacht voor uitvoering. Met een goede balans wordt vaak 20% voor strategie en 80% voor uitvoering bedoeld. Dat betekent dat 80% van de mensen, de middelen en de tijd naar uitvoering zou moeten. 

Welke strategie is nodig?

Deze tijd van snelle veranderingen vraagt om een compacte bedrijfsstrategie die helpend is aan de steeds veranderende uitvoering. De strategie moet snel uit te voeren zijn en wendbaar zijn. De strategie moet iedereen die bij het bedrijf betrokken is overzicht geven en duidelijkheid.

Welke mensen zijn nodig?

Voor strategische executie is het cruciaal dat de juiste persoon op de juiste plaats functioneert. Goede medewerkers maken goede strategieën en zorgen voor tevredenheid bij de klant.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen