overnameproces-definitie

Wat is een overnameproces?

Het overnameproces bij familiebedrijven zijn de stappen die nodig zijn om het bedrijf binnen de familie over te dragen. De intentie van het proces kan zijn overname binnen de familie, maar de uitkomst kan ook anders zijn: stoppen en verkopen. 

Twee vragen zijn bepalend in het overnameproces

In het overnameproces gaat het vooral over twee grote vragen bij het familiebedrijf. Is er een geschikte opvolger en heeft het bedrijf perspectief?

Is er een opvolger?

De eerste vraag is of er een opvolger binnen de familie is die wil overnemen en die kan overnemen. Onder een goede opvolger wordt over het algemeen verstaan iemand die met de verantwoordelijkheid kan omgaan. Daarnaast is belangrijk dat iemand de talenten en capaciteiten heeft om het familiebedrijf te runnen. Verder is het belangrijk dat iemand er met hart en ziel voor kiest. 

Het overnameproces begint daarom met het opstellen van een profiel van de ideale opvolger. Wat heeft het familiebedrijf nodig? Welke competenties passen bij de familiewaarden en de uitdagingen van de markt en de toekomst? Veel familiebedrijven schakelen hierbij externen in, in ieder geval de accountant, de fiscalist en de familiebedrijf adviseur.

Heeft de onderneming voldoende perspectief?

De tweede vraag die een antwoord vereist, is of de onderneming voldoende toekomst heeft. Dit is een vraag die je alleen kunt beantwoorden met een goede analyse van het bedrijf en de interne en externe ontwikkelingen. Daar hoort ook de vraag bij of een overname financieel uit kan voor het bedrijf, de huidige eigenaar en de opvolger. Ook hier is externe advisering nodig.

Beslissing tot overname binnen de familie: de vervolgstap

Als het besluit is gevallen tot overname binnen de familie, is communicatie erg belangrijk. Communicatie tussen de huidige en de nieuwe generatie, maar ook tussen de directie en de mensen in het bedrijf, en binnen de familie.

Als het besluit de andere kant op valt - stoppen en verkopen – vraagt dat uiteraard ook een goede communicatie, naast een verkoopstrategie.

Tijdpad voor overnameproces

Ook het communiceren over de start en de einddatum van het overnameproces, helpt om vertrouwen te houden bij alle betrokkenen en onrust te voorkomen. Het proces moet niet overhaast gebeuren, maar de onzekerheid mag ook niet te lang duren.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen