Loyaliteit binnen familiebedrijven: passie en zorg voor elkaar
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Loyaliteit binnen familiebedrijven: passie en zorg voor elkaar

3 min

Familiebedrijven zijn dé ruggengraat van de economie. Ze zijn goed voor 53 procent van het Nederlandse bruto nationaal product. Bovendien is 69 procent van de Nederlandse bedrijven een familiebedrijf en bieden ze ook nog eens werk aan ruim 4,3 miljoen mensen. Familiebedrijven draaien voornamelijk op passie en loyaliteit. Op welke manier wordt dit zichtbaar en schuilt hier ook een gevaar in?

Wat is loyaliteit?

Bij loyaliteit draait het allemaal om verbondenheid of een verbintenis aangaan. Je bent trouw aan de mensen die van betekenis zijn voor jou. Hoe belangrijker iemand is, hoe sterker ook je loyaliteit. Dit principe zie je niet alleen terug in families, maar komt ook tot uiting in familiebedrijven.

Ze zijn uitermate loyaal, niet alleen naar elkaar, maar ook naar hun werknemers. Die saamhorigheid en verbondenheid dragen bij aan een goede werksfeer en zorgen bovendien voor solidariteit.

Hoe uit loyaliteit zich in familiebedrijven?

Loyaliteit in familiebedrijven uit zich op verschillende manieren. Wij zetten een aantal punten uiteen:

  • Familieleden en werknemers zijn bijna altijd aan het werk.
  • Binnen familiebedrijven zijn de aanwezige familieleden altijd beschikbaar.
  • Zelfs aan de keukentafel wordt er over het bedrijf gepraat.
  • Er is sprake van een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.

Vrijwel iedereen voelt zich dus verantwoordelijk en betrokken bij het reilen en zeilen van het familiebedrijf. Maar hoe komt dat?

Waarom speelt loyaliteit een belangrijke rol in familiebedrijven?

Waarom speelt loyaliteit een belangrijke rol in familiebedrijven?

Binnen familiebedrijven worden werknemers vaak gezien als familieleden. Onderzoeken hebben veelvuldig aangetoond dat mensen aan hun familie uiterst loyaal zijn. Dit gaat ook op voor werknemers die werkzaam zijn binnen familiebedrijven. Loyaliteit wordt vaak beloond met carrièrekansen en uitdagende functies. Dit is een grote succesfactor van familiebedrijven, maar er schuilt ook een groot gevaar in.

Wat is de grote valkuil van loyaliteit in het familiebedrijf?

Loyaliteit in familiebedrijven brengt niet alleen voordelen met zich mee. Er liggen ook een aantal valkuilen op de loer:

  • Familieleden en medewerkers worden langer in dienst gehouden, ook als ze niet functioneren. Zelfs in tijden van recessie en economische tegenspoed proberen bedrijven medewekers zolang mogelijk in dienst te houden.
  • Men houdt vaak vast aan principes die niet helpend zijn. Dit doet men om conflicten uit de weg te gaan.
  • Mensen houden vaak hun mond om gedoe bij medewerkers en familieleden te voorkomen.

Té loyaal en té aardig zijn, dat zijn dan ook de grootste valkuilen van loyaliteit. Het zorgt voor onderlinge spanningen en dit pakt vroeg of laat verkeerd uit.

Wat is het verband tussen rolconflicten en loyaliteit?

De wisselwerking tussen de familie en het bedrijf, dat is de kracht van familiebedrijven. Toch kan dit ook zorgen voor de nodige spanningen en conflicten. Dit heeft vaak alles te maken met rolconflicten. Er is bijvoorbeeld verwarring over wie welke rol heeft, het schuiven van rollen of het ontbreken van een goede balans tussen eigendom, bedrijf en familie.

Vaak spelen er allerlei belangen mee en gaat de diversiteit aan rollen gepaard met een grote mate van loyaliteit. Men kan elkaar beter begrijpen door hierover met elkaar in gesprek te gaan en duidelijkheid te scheppen over de verschillende rollen.

Wat is het gevaar van te loyale medewerkers voor een organisatie?

Ieder bedrijf wil loyale werknemers, want daar kunnen ze op bouwen. Toch schuilt er een gevaar in om te loyale medewerkers te overvragen. Je kunt niet van medewerkers verwachten dat ze te allen tijde beschikbaar zijn en daarom is het goed om te bespreken waar grenzen liggen. Gebeurt dit niet, dan ontstaan de nodige loyaliteitsconflicten en dit leidt soms tot vervelende situaties, met het in ergste geval ontslag van medewerkers.

Wil je een professionaliseringsslag slaan? Schakel Companjen in

Een slag naar professionalisering kun je het beste maken samen met een externe adviseur. Dan weet je dat je niet handelt met bedrijfsblindheid. Een extern adviseur kan je onafhankelijk helpen met moderne methodieken. Mijn naam is Mariëlle Companjen, ik ben organisatieadviseur. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: