Het belang van duurzame samenwerkingen voor familiebedrijven
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
4 min

Het belang van duurzame samenwerkingen voor familiebedrijven

4 min

Waarom speelt duurzame samenwerking met anderen zo’n belangrijke rol voor familiebedrijven? Waarom zijn duurzame samenwerkingen kenmerkend voor familiebedrijven? Dit heeft alles te maken met het belang van de lange termijn voor familiebedrijven.

Veel familiebedrijf-families willen het bedrijf ook in de (verre) toekomst voor het nageslacht bewaren. Het bedrijf betekent immers veel voor de hele familie. Daarom is duurzaamheid zo belangrijk in plaats van alleen maar scoren op de korte termijn.

Welke invloed heeft duurzaamheid op de dagelijkse business van het familiebedrijf?

Het familiebedrijf heeft dus een soort natuurlijke neiging tot behoud voor de toekomst. Deze kernwaarde heeft zijn uitwerking op de business en bedrijfsvoering van het bedrijf. De neiging tot duurzaamheid bepaalt de relatie met partners en het personeelsbeleid.

Hoe kies je partijen en medewerkers die passen bij deze kernwaarde? Maar ook: hoe voorkom je dat je te lang blijft samenwerken met partijen die niet meer bijdragen aan de richting die je op wilt?

Welke invloed heeft duurzaamheid op de dagelijkse business van het familiebedrijf?

Het familiebedrijf zoekt partners voor de lange termijn

De eerste uitwerking is op de samenwerking met partners. Veel familiebedrijven willen alleen samenwerken met partners die ook op een duurzame relatie zijn gericht en die de duurzame weg van het familiebedrijf kunnen blijven ondersteunen. Dan kan het gaan om leveranciers, klanten, adviseurs, netwerkpartners en andere partijen. Zoals in het voorbeeld van Gerjo.

Wat als de klant meer wil…

Gerjo is met zijn broer en zus mede-eigenaar van een kaasgroothandel. Het familiebedrijf is al 110 jaar oud en kent een rijke familietraditie. Kaas maken zit de familie in het bloed. Een belangrijke klant in Italië wil de samenwerking intensiveren. De nieuwe Italiaanse manager is aangesteld om te innoveren en wil ook andere typisch Hollandse levensmiddelen inkopen.

Hij vraagt Gerjo of hij kan leveren. Anders ziet hij zich genoodzaakt de samenwerking te verbreken en een andere ‘Dutch connection’ te vinden. Gerjo bespreekt het voorstel in de directie. Moeten ze de focus op kaas laten schieten en de portefeuille verbreden? Of moeten ze blijven excelleren op één tak, maar dan wel een klant verliezen?

Het familiebedrijf zoekt medewerkers voor de lange termijn

Ook als het om personeel gaat, kiezen veel familiebedrijven voor een langdurige relatie. Medewerkers die willen jobhoppen of het familiebedrijf alleen gebruiken voor de cv, passen niet bij familiebedrijven die op duurzaamheid zijn gericht. Ook van medewerkers wordt verlangd dat ze de belangen van het familiebedrijf voor de toekomst dienen.

Waarom is het voor externe partijen interessant om te werken met familiebedrijven?

Externe bedrijven en partijen werken over het algemeen graag samen met familiebedrijven. Dit is juist om de keuze van familiebedrijven voor de lange termijn. Familiebedrijvenplatform Fambizz deed er onderzoek naar, onder bijna 400 ondernemingen. Een uitspraak uit het onderzoek: ‘Familiebedrijven zijn betrouwbare partijen die de lange termijn nooit uit het oog verliezen. Het is begrijpelijk dat veel ondernemers hier graag mee samenwerken.’

Maar liefst 52 procent van de Nederlandse ondernemers doet liever zaken met een familiebedrijf dan een niet-familiebedrijf. Van alle ondervraagden stelt 61 procent dat familiebedrijven gemaakte afspraken vaker nakomen dan niet-familiebedrijven. De voorkeur voor een familiebedrijf is het sterkst onder bedrijven met 25 tot 50 medewerkers: 60 procent doet liever zaken met een familiebedrijf dan een niet-familiebedrijf.

Familiebedrijven in beeld bij bedrijfsovername

Niet alleen geeft het grootste gedeelte van de ondervraagden de voorkeur aan een familiebedrijf als zakenpartner, ook bij een bedrijfsovername verkoopt 57 procent van hen zijn onderneming het liefst aan een ondernemende familie. Vooral de oudere generatie ondernemers (65 jaar een ouder) heeft een sterke hang naar opvolging door een familiebedrijf (69 procent).

Duurzaam samenwerken heeft ook een valkuil

Familiebedrijven kunnen ook in de valkuil trappen van ‘te veel vertrouwen’. Misschien ga je ervanuit dat ook andere bedrijven allemaal op vertrouwen gericht zijn, net als jij. Dat iedereen net zo werkt als het familiebedrijf. Als je te goed van vertrouwen bent, kun je blind worden voor andere belangen en bedoelingen van derden.

Duurzaam samenwerken heeft ook een valkuil

Kritisch zijn en blijven op samenwerking

Wat als samenwerkende partijen niet blijken te passen bij het familiebedrijf? Het is goed om de partners waar je mee werkt regelmatig kritisch onder de loep te houden. Ook bij deze partijen zijn er ontwikkelingen die een andere koers kunnen betekenen. De persoon met wie je altijd het goede contact hebt gehad, kan van het toneel verdwijnen bijvoorbeeld. Kijk regelmatig of de samenwerking daarom ook daadwerkelijk nog efficiënt werkt.

Blijft duurzaamheid een kernwaarde bij opvolging?

Het familiebedrijf betekent vaak veel voor de hele familie. Daarom is duurzaamheid het waard om voor te waken. Juist in een opvolgingsperiode, kan het belang van duurzaamheid ondergesneeuwd raken. Kan de beoogde opvolger ook op de lange termijn kijken? Is duurzaamheid voor hem of haar ook een belangrijk waarde? Het is belangrijk de lange termijn visie van de opvolger in kaart te brengen tijdens het opvolgingsproces.

Wat kan Companjen betekenen?

Worstel je met vragen rond de lange termijn visie van het familiebedrijf? Dan kan Companjen Change Management je helpen. Mijn naam is Mariëlle Companjen, ik ben organisatieadviseur. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe.

Ik kan jou als onafhankelijk familiebedrijf adviseur helpen met je vragen. Ik help huidige en toekomstige leiders van het familiebedrijf aan de hand van een ‘familiebedrijf bedrijfsscan’. Dat levert een schat aan gespreksstof op en de basis voor een grote stap vooruit voor je bedrijf. Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek!

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: