definitie-bedrijfswaarden

Wat zijn bedrijfswaarden?

Bedrijfswaarden zijn de kernwaarden waar het familiebedrijf op bouwt. De bedrijfswaarden sluiten aan bij de oorsprong van het familiebedrijf, bij de verwachtingen van het personeel en bij de tevredenheid van de klant. 

Bedrijfswaarden: waar dienen ze toe?

Bedrijfswaarden helpen de continuïteit van het familiebedrijf. Ze zijn een richtingaanwijzer bij het aantrekken en behouden van personeel en klanten. Ze zorgen voor verbinding en herkenbaarheid. Beperking helpt bij het levend houden van bedrijfswaarden: een set van hooguit drie waarden is goed te communiceren. 

Bedrijfswaarden kunnen leiden tot een merk dat in woord en beeld de kern van het familiebedrijf uitdraagt. 

De ‘waarom-vraag’ bij bedrijfswaarden

Een familiebedrijf dat de bedrijfswaarden scherp of scherper wil krijgen, formuleert eerst de ‘waarom-vraag’. Waarom heb ik of heeft de vorige generatie het bedrijf opgericht? Welke identiteit drijft daaruit naar boven? Wat is het familiebedrijf in de kern?

Van waarom naar hoe 

De vervolgvraag is ‘hoe?’ Hoe moet het familiebedrijf overkomen op het personeel, de klanten, de leveranciers en de relaties? Welk imago streeft het familiebedrijf na? 

Identiteit en imago

De bedrijfswaarden hebben te maken met identiteit en imago. Wat ben je, hoe wil je overkomen en hoe kom je over? Identiteit en imago komen als het goed is met elkaar overeen. Als er verschillen zijn, zorgt dat voor spanning in het familiebedrijf en de bedrijfsvoering.

Hoe bedrijfswaarden onderzoeken?

De eigenaar-ondernemer en de harde kern in het familiebedrijf heeft al een beeld van de bedrijfswaarden of vormt zich dat beeld. Vervolgens is het goed te toetsen bij een grotere groep of de bedrijfswaarden passen. 

Om bedrijfswaarden te onderzoeken is het belangrijk medewerkers en klanten te raadplegen. Hiervoor zijn diverse methoden. Belangrijk is een sfeer van openheid en veiligheid. 

Ook een onderzoek onder concurrenten kan nuttige informatie opleveren. Welke bedrijfswaarden hanteert de concurrentie, hoe pakt dat uit, wat leert je dit over de eigen kernwaarden? 

Kritisch blijven op bedrijfswaarden

Identiteit en imago zijn dynamisch. Eenmaal vastgesteld, hebben ze geen eeuwigheidswaarde. De wereld verandert, ontwikkelingen genoeg die het familiebedrijf raken. Daarom is terugkerende aandacht voor bedrijfswaarden belangrijk. 

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen