Wat is fair process?

Wat is fair process?

Fair process is letterlijk een eerlijk proces in het familiebedrijf. De term betekent in de praktijk dat werknemers in het bedrijf vertrouwen hebben in hoe beslissingen worden genomen. Ze hebben vertrouwen in een eerlijk proces rond de besluitvorming.

Wat is het voordeel van fair process voor familiebedrijven?

Als iedereen in het familiebedrijf vertrouwen heeft in een eerlijk proces rond de besluiten, verlopen de zaken soepel. Dan gaat de tijd en energie van iedereen naar de dagelijkse business en de lange termijn doelen. Er gaat geen tijd en energie verloren aan conflicten, tegenwerkingen, ruzie, ergernis en strijd. Fair process heeft dus niet alleen te maken met een ‘goeie sfeer’ maar ook alles met winst en omzet.

Fair process is vertrouwen

Fair process begint met vertrouwen. Heeft de leiding vertrouwen in de werknemers? Hebben de werknemers vertrouwen in de leiding? Geef je elkaar vertrouwen? Ben je betrouwbaar over en weer? De leiding geeft het voorbeeld, daar begint het werken op basis van vertrouwen.

Fair process is goede communicatie

Een goede communicatie is voor een leidinggevende cruciaal om fair process te laten groeien in je bedrijf. Daar hoort op persoonlijk niveau een houding bij van openheid en transparantie. De leidinggevende stelt zich open voor het gesprek en de dialoog. Hij of zij vertelt minder en vraagt meer. ‘Wat vind jij ervan?’ is een typische vraag die hierbij past. Deze vraag bouwt een brug en zet de deur open voor vernieuwing en verbetering.

Fair process is goede protocollen

Behalve een goede persoonlijke communicatie van de leidinggevende, zijn ook goede protocollen noodzakelijk voor fair process. Het bedrijf moet zorgen voor heldere verslagen, een duidelijke communicatieboodschap bij interne bijeenkomsten, regelmatige terugkoppelingen, een jaarkalender met deze momenten in beeld, een online kanaal (intranet) dat de persoonlijke en groepsgesprekken ondersteunt met informatie en reactie mogelijkheden. Ieder familiebedrijf kan hier natuurlijk op maat iets voor opzetten. Zolang het maar om protocollen gaat die de filosofie van fair process vormgeven.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen