Wat is Due diligence?

Wat is een Due Diligence Onderzoek?

Due diligence betekent: gepaste zorgvuldigheid. Een due diligence onderzoek is een onderzoek dat iemand laat doen naar een bedrijf voorafgaand aan de beslissing wel of niet over te nemen. Het wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd, omdat alle noodzakelijke documenten worden onderzocht. Maar meestal is de aandacht bij due diligence breder dan de boeken. Het due diligence onderzoek is verplicht voor de koper van een onderneming.

Due diligence voor familiebedrijven op twee manieren relevant

 Voor familiebedrijven is een due diligence onderzoek relevant op twee manieren. Allereerst is het natuurlijk verstandig de eigen boekhouding op orde te hebben voor het geval het familiebedrijf in de verkoop gaat. Daarnaast is due diligence relevant als het familiebedrijf tot overname van een ander bedrijf wil overgaan.

Waar richt due diligence zich op?

 Met een due diligence onderzoek stel je vast of de informatie van de verkopende partij klopt. Ook brengt het onderzoek in beeld welke risico’s en kansen er zijn bij de over te nemen onderneming. Het due diligence onderzoek is gericht op in ieder geval de financiële, fiscale, juridische en commerciële zaken. 

Het belang van due diligence 

Het due diligence onderzoek is onmisbaar bij een belangrijke investeringsbeslissing. Het voorkomt verrassingen achteraf en geeft een schat aan informatie om onderhandelingen mee aan te gaan. Ook kan met de informatie een bedrijfsplan gemaakt worden voor de periode na de overname. De kansen en risico’s die zijn onderzocht vormen daar de basis voor.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen