Extern advies inschakelen voor familiebedrijven, waarom is het nuttig?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Extern advies inschakelen voor familiebedrijven, waarom is het nuttig?

3 min

Familiebedrijven zijn geen standaard bedrijven, want de dynamiek is er anders dan in ‘gewone’ bedrijven. Belangen, regels en verborgen contracten lopen continu door elkaar heen. Vooral de verhouding tussen werk en privé is flinterdun en dit brengt de nodige vraagstukken met zich mee.

Toch is het prettig om te weten waar iedereen aan toe is en daarom is een extern adviseur inschakelen een aantrekkelijke optie voor familiebedrijven. Tijdens de gesprekken worden allerlei aspecten van het bedrijf onder de loep genomen, waardoor inzage ontstaat in zowel de kansen als eventuele risico’s. Welke problemen spelen er zoal binnen familiebedrijven en waarom is het zinvol een externe bestuurder aan te trekken?

Problemen binnen het familiebedrijf

Binnen het familiebedrijf kunnen zich allerlei problemen voordoen en het is belangrijk om te weten wat de valkuilen zijn en op welke risico’s je moet letten. Wat zijn aandachtspunten binnen het familiebedrijf?

Volgende stap in professionalisering maken

Binnen een familiebedrijf zet men vol in op traditie en filosofie, maar dit staat ook innovatie en vernieuwing in de weg. Daarnaast is de sfeer soms te informeel, waardoor belangrijke beslissingen worden uitgesteld of vooruitgeschoven. Hierdoor wordt het lastig om het bedrijf verder te professionaliseren.

Goede opvolger vinden is lastig

Veel familiebedrijven hebben moeite met het vinden van een goede opvolger. Toch is het een relevant vraagstuk, want een goede opvolger is cruciaal willen bedrijven zich staande houden en verder ontwikkelen. Hij of zij moet sterk in de schoenen staan om de voormalige leiders te evenaren.

Lees ook: Het familiebedrijf overnemen van je ouders

Besluitvorming is niet duidelijk, want waar worden besluiten nu genomen?

Veel familiebedrijven nemen belangrijke besluiten aan de keukentafel. Dit lijkt logisch, maar schept vaak onduidelijkheid bij zowel familieleden als werknemers. Hoewel besluiten vaak snel worden genomen, zijn ze niet altijd duidelijk voor betrokken personen en/of partijen. Daarom is het belangrijk daar helderheid over te verschaffen.

Problemen met rolconflicten

Rolconflicten binnen familiebedrijven komen veelvuldig voor. Er is bijvoorbeeld sprake van rolverwarring: de ene rol doet wat juist de andere rol moet doen. Dit betekent dat er onduidelijkheid is over wie nu welke rol heeft. Daarnaast kan er ook sprake zijn van systeemdominantie. Dit houdt in dat de balans ontbreekt tussen eigendom, het bedrijf en de familie. Ten slotte is er ook regelmatig sprake van dubbele rollen, waardoor er gemakkelijk tegenstrijdige belangen ontstaan.

Lees ook: Hoe herken je rolconflicten binnen het familiebedrijf?

Rolconflicten binnen familiebedrijf

Koersbepaling vindt te veel plaats op onderbuikgevoel

Het uitzetten van de bedrijfskoers of het uitstippelen van een bedrijfsstrategie vindt vaak plaats vanuit het onderbuikgevoel. Nu is dit niet altijd een probleem, maar het kan ook in het nadeel werken van familiebedrijven. Zo is het voor werknemers niet altijd duidelijk op basis waarvan een besluit genomen is/wordt.

Er is sprake van conflicten in het bedrijf

Binnen familiebedrijven komen ook regelmatig conflicten voor. Dit komt doordat familie- en bedrijfsbelangen vaak door elkaar heenlopen. Dit kan zelfs leiden tot emotionele uitspattingen en andere nare situaties.

Waar kan een extern adviseur bij helpen?

In plaats van de problemen zelf aan te pakken, is het ook een optie om een extern iemand in te huren. Deze persoon kan bijvoorbeeld een SWOT analyse uitvoeren. En dit kan gunstig uitpakken voor familiebedrijven. Waarom is het zinvol een professional van buitenaf aan te trekken?

  • Een extern adviseur helpt bij het herkennen van de blinde vlek in een familiebedrijf of organisatie.
  • Een adviseur die je extern inschakelt heeft geen familiebelangen en dit is een belangrijk voordeel. Om die reden voelen ook mensen die niet tot de familie behoren zich gehoord.

Wat zijn de voordelen van een extern adviseur?

Het aantrekken van een externe bestuurder of adviseur kan familiebedrijven veel voordelen opleveren. Om die reden zetten wij ze graag voor je op een rij:

  • Kennis en kunde van buiten is altijd welkom en werpt vaak een helder licht op prangende kwesties.
  • Een extern adviseur heeft ook de rol van onafhankelijk coach en dit werkt prettig voor zowel de huidige als de toekomstige generatie.
  • Een coach van buitenaf wekt meer vertrouwen op dan een intern adviseur.
  • Een adviseur heeft een onafhankelijke blik en kan een nieuwe manier van leidinggeven introduceren.
  • Tot slot kan een externe bestuurder eraan bijdragen dat het familiebedrijf wordt klaargemaakt voor de toekomst.

Schakel een externe adviseur in voor jouw familiebedrijf

Wil je op volle kracht vooruit met je familiebedrijf en ben je bereid de blinde vlekken in jouw organisatie aan te pakken? Aarzel dan niet, maar kies voor het inschakelen van een extern adviseur voor je organisatie. Hiermee bouw je aan een gezond familiebedrijf en zet je onderneming goede stappen voor de toekomst. Bel of e-mail voor een eerste kennismaking met een extern adviseur.

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: