Hoe ontwikkel je een flexibele mindset als leider in het familiebedrijf?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Hoe ontwikkel je een flexibele mindset als leider in het familiebedrijf?

3 min

Als eigenaar of leider in een familiebedrijf is een flexibele mindset een cruciale eigenschap. In familiebedrijven vervloeien de belangen van familie en bedrijf makkelijk, waardoor snel schakelen een must is.

In dit blog ga ik dieper in op dit vraagstuk en laat ik je zien hoe het ontwikkelen van een flexibele mindset de sleutel kan zijn tot een betere bedrijfsvoering en goed leiderschap.

Flexibele mindset en vaste mindset

Je kunt je mindset zien als de manier waarop je naar dingen kijkt, hoe je over dingen denkt en hoe je in je innerlijke wereld situaties beschouwt. Mindset wordt ook wel de ‘inner game’ genoemd.

De Amerikaanse onderzoeker Carol Dweck introduceerde de termen growth mindset en fixed mindset. In deze context kun je de growth mindset zien als een flexibele mindset.

Bij een growth mindset geloof je dat verandering mogelijk is. Je staat open voor verschillende perspectieven, je kunt boven jezelf uitstijgen en situaties in een breder perspectief zien. Dit in tegenstelling tot de fixed mindset waarbij je geneigd bent om dingen op jezelf te betrekken en te denken dat verandering niet mogelijk is. 

In een functie waar leiderschap wordt gevraagd is een flexibele mindset een absolute must. 

Flexibele mindset in het familiebedrijf

Flexibele mindset in het familiebedrijf

Een flexibele mindset is van cruciaal belang voor leiders in familiebedrijven. Deze mindset gaat niet alleen over het vermogen om te veranderen van de koers of nieuwe ideeën bedenken. Een flexibele mindset is een manier om verandering, aanpassing en groei in beweging te zetten.

Het gaat erom dat je leert van de dingen die goed gaan en de dingen die fout gaan. Dat het je lukt  om een positieve en veerkrachtige houding te behouden, ook als de onzekerheid toeslaat. Een flexibele mindset is belangrijk in familiebedrijven, want het maakt het als leider in het familiebedrijf makkelijker om met de complexe en unieke uitdagingen aan te gaan die kenmerkend zijn voor het familiebedrijf. 

Dit geeft je de kans om de balans te vinden tussen zakelijke belangen, familiedynamiek en tradities, terwijl het bedrijf zich aanpast aan veranderende marktomstandigheden en interne uitdagingen.

Leiderschap in het familiebedrijf en uitdagingen

Leiderschap in een familiebedrijf is als een complexe puzzel met heel veel stukjes. Het draait om het vinden van evenwicht tussen zakelijke belangen, de dynamiek binnen de familie en het behouden van bedrijfstradities. Een aantal voorbeelden van uitdagingen waar je als leider binnen een familiebedrijf mee te maken krijgt: 

Opvolging:

Een van de grootste struikelblokken voor familiebedrijven is het vinden van de juiste opvolger. Slechts een klein percentage van de familiebedrijven wereldwijd heeft een formele opvolgingsplanning.

Weerstand tegen verandering:

Traditionele familiebedrijven kunnen terughoudend zijn daar waar het gaat om veranderingen doorvoeren, krijgen vaak te maken met weerstand. Dit is bij familiebedrijven niet anders. Toch wil je het liefst dat iedereen meegaat in wat je voor ogen hebt, maar hoe is dat mogelijk?

Conflicten:

Familieruzies kunnen leiden tot ernstige conflicten binnen het bedrijf. Zeker als de verschillende belangen door elkaar lopen, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn. Zowel vanuit zakelijk als familiair perspectief.

Het belang van een flexibele mindset

Nu je inzicht hebt in de grootste uitdagingen van het familiebedrijf, snap je dat flexibiliteit een must is. Voor een leider in een familiebedrijf is het cruciaal om een flexibele mindset te ontwikkelen.

Dit is belangrijk vanwege de voortdurende veranderingen waar je mee te maken krijgt, zoals verschuivende markttrends, technologische ontwikkelingen en economische schommelingen. 

Een flexibele mindset stelt je als leider in staat om snel te reageren op deze veranderingen en je aan te passen.

Maar er is meer: familiebedrijven worden vaak doorgegeven van generatie op generatie. Dit vraagt een open houding waarin je open staat voor nieuwe ideeën en invalshoeken van de verschillende generaties binnen familiebedrijven: hoe integreer je verschillende generaties?

Flexibiliteit kan helpen bij het oplossen van interne conflicten. In familiebedrijven spelen conflicten zich af in een ander krachtenveld dan in reguliere bedrijven. Wanneer je openstaat voor meerdere perspectieven en oplossingen, komt dit het bedrijf ten goede. 

Het ontwikkelen van een flexibele mindset

Het ontwikkelen van een flexibele mindset

Nu je begrijpt waarom een flexibele mindset zo belangrijk is, is de grote vraag hoe je een flexibele mindset ontwikkelt:

Leer van anderen

Praat met andere eigenaren van familiebedrijven en leer van hun ervaringen. Leer van de succesverhalen, de dieptepunten en de valkuilen en pas die inzichten toe in jouw bedrijf.

Opleiding en coaching

Investeer in opleiding en coaching om jouw leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Een externe coach kan je hierbij helpen.

Blijf openstaan voor verandering

Accepteer dat verandering een onvermijdelijk deel is van leiderschap. Sta open voor nieuwe ideeën en benaderingen.

Familiedialoog

Organiseer regelmatig familiebijeenkomsten om te praten over de visie en waarden van het bedrijf. Een open dialoog kan helpen om familieconflicten te vermijden of verminderen.

Conclusie

Een flexibele mindset is van onschatbare waarde voor leiders in het familiebedrijf. Een flexibele mindset zorgt ervoor dat je in staat bent om uitdagingen zoals opvolging, weerstand tegen verandering en conflicten effectief aan te pakken. Het zorgt ervoor dat je snel kunt reageren op veranderende marktomstandigheden en je makkelijk aanpast aan nieuwe ontwikkelingen. Het ontwikkelen van een flexibele mindset is onderdeel van persoonlijk leiderschap.

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!