Wat is familiedynamiek?

Wat is familiedynamiek?

Familiedynamiek in een familiebedrijf, wat bedoelen we daarmee? Het is de extra dimensie die de familie geeft aan de onderneming. Bij elk bedrijf geeft het ondernemen al dynamiek genoeg, bij een familiebedrijf komt daar nog de familiedynamiek bij.

 Familiedynamiek in het familiebedrijf heeft verschillende aspecten. Het gaat vooral over sturing door de familie, over posities van de familieleden in het bedrijf, en over traditie versus vernieuwing.

Sturing en familiedynamiek

Bij familiebedrijven stuurt de familie. Soms gaat dat in betrekkelijke harmonie als iedereen in de familie de gekozen lijn ondersteunt. Soms gebeurt dat met spanning in het geval de familie niet op één lijn zit. De spanning kan een grote wissel trekken op het functioneren van het bedrijf en de resultaten die behaald worden.

Posities familieleden en familiedynamiek

Familiedynamiek is ook merkbaar als familieleden een positie hebben in het familiebedrijf. Er zijn familiebedrijven waarin familieleden een speciale behandeling krijgen. De eisen, de verwachtingen en de beloning wijken onuitgesproken af van het beleid voor andere medewerkers. Ook zijn er familiebedrijven die bewust afspraken over ‘familielidvoordelen’ hebben en daar transparant over zijn naar iedereen in het familiebedrijf. In die familiebedrijven is de kans groter dat ieder zich rechtvaardig behandelt voelt en gemotiveerd aan het werk is.

Voorbeeld

Roger wil de opvolger zijn van zijn ouders in het familiebedrijf. Roger is dominant en eist meteen een management functie om ernaartoe te groeien. Zijn ouders stellen hem aan als manager inkoop en geven hem alle ruimte. De medewerkers in zijn afdeling zien de afspraken verwateren over resultaten en proces. De sfeer verandert en het ziekteverzuim stijgt.

Familiedynamiek in relatie tot traditie en vernieuwing

Familiebedrijven kunnen een lange weg hebben afgelegd met dezelfde tradities. Bijvoorbeeld welke markten te bedienen, welke managementstijl te hanteren of bij welke leveranciers in te kopen. Nieuwe generaties hebben vaak andere ambities die haaks kunnen staan op dit soort lange tradities. In een niet-familiebedrijf kan er bij nieuwe leiding ook sprake zijn van spanning tussen traditie en vernieuwing. Maar bij familiebedrijven kunnen daar ook persoonlijke spanningen bij komen, tussen ouder en kind.

Toezichthouder

De familiedynamiek is daarmee een vast aandachtspunt voor degenen met een toezichthoudende rol in het familiebedrijf.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen