Dominante ouder in het familiebedrijf: hoe ga je hiermee om?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Dominante ouder in het familiebedrijf: hoe ga je hiermee om?

3 min

Je neemt het stokje over in het familiebedrijf, maar het voelt niet echt alsof je de touwtjes in handen hebt. Je vader is zo vergroeid met zijn rol als directeur dat hij moeite heeft om een stapje terug te doen. Veel opvolgers binnen familiebedrijven worstelen met dit probleem. Je bent de volgende leider, maar je vader zwaait nog steeds de scepter. Daardoor is je speelveld niet groot genoeg om de leider te zijn die je wilt zijn. Herkenbaar?  

Je bent zeker niet de enige! Als leider heb je ruimte nodig om de juiste beslissingen te nemen die nodig zijn om de onderneming op gezonde wijze te laten groeien. Ik help je graag op weg om het bedrijf te leiden op de manier die jij voor ogen hebt, zonder dat de werkrelatie met je ouder(s) onnodig onder druk komt te staan. In dit blog benoem ik de vader als de dominante ouder: dit kan net zo goed de moeder zijn.

Dominant leiderschap

Leiderschap verandert door de jaren heen. Dit betekent dat veertig jaar terug leiderschap er anders uitzag dan nu. We kunnen rustig stellen dat leiderschap in de tijd van jouw vader of moeder, vaak samen ging met een bepaalde hiërarchie en dominantie. De ‘baas’ gaf de bevelen en de werknemers voerden deze uit.  

Deze manier van leiding geven heeft de zaak groot gemaakt. Je vader heeft dag en nacht gewerkt om het bedrijf te laten floreren en hij heeft het dankzij zijn grote doorzettingsvermogen ook door zware tijden heen geloodst. Dit maakt dat hij hoge eisen stelt aan iedereen om zich heen en er geen ruimte is voor fouten. 

Hij zal daardoor niet snel openstaan voor een andere visie en moeite hebben om de verantwoordelijkheid over te dragen. Het is niet raar dat deze starre houding het voor jou heel moeilijk maakt om het roer succesvol over te nemen.

Jouw rol als nieuwe leider

In de praktijk zien we vaak dat de ouder gewend is om alle bedrijfsbeslissingen te nemen en het moeilijk vindt om de controle uit handen te geven. Nee zeggen tegen je vader en je grenzen aangeven is in dit geval absoluut niet eenvoudig. 

Maar andere tijden vragen om een nieuw soort leiderschap; het bedrijf moet immers meebewegen met een wereld die altijd in beweging is. Hier hoort ook een andere visie bij. Een directeur van deze tijd heeft een proactief team om zich heen dat met hem of haar meedenkt. 

Je moet namelijk goed kunnen onderscheiden wat het familiebedrijf ten goede komt en wat er moet veranderen, zodat de organisatie ook in de toekomst overleeft. 

Oude leider versus nieuwe leider

Je vader of moeder blijven altijd de “oudere”. Je zou kunnen stellen dat zij in de hiërarchie “voorrang” hebben op jou als kind. De ouders zijn ‘de groten’, de kinderen ‘de kleinen’ en ieder heeft zijn eigen plek. We zien regelmatig dat als de positie van de vader binnen het bedrijf verandert, dit bepaalde emoties teweegbrengt. Dit maakt de situatie er niet eenvoudiger op. Je kan (en wilt ) echter niet om je ouders heen als je wilt dat het familiebedrijf succesvol blijft. Jouw taak is dan ook om in harmonie grenzen te stellen. 

Leiderschapsvaardigheden in familiebedrijf

Leiderschapsvaardigheden

Om de onderneming succesvol te leiden heb je meerdere vaardigheden nodig. Investeer daarom in jezelf om uit te groeien tot een sterke ondernemer die dicht bij zichzelf blijft. We geven je graag een aantal tips waarmee je je kwaliteiten als leider verder ontwikkelt:

Duidelijkheid

Onduidelijkheid kan ertoe leiden dat iedereen zijn eigen weg gaat. Door heldere afspraken te maken, zorg je ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan en iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Kom met concrete plannen en bespreek de voor- en nadelen, waarbij je de risico’s niet uit het oog verliest.

Communicatie

Door op heldere wijze te communiceren voorkom je misverstanden of onrealistische verwachtingen. Is er toch een conflict, ga dan om de tafel zitten en luister naar elkaar. Zorg dat emoties buiten spel blijven en zoek samen naar een oplossing. Een waardevolle tip daarbij is om het belang van het bedrijf te benadrukken. Ook leidinggeven door het stellen van vragen in plaats van het geven van antwoorden hoort bij deze tijd en helpt je zeker verder om een goede werksfeer te bevorderen.

Grenzen

Jij bent de nieuwe directeur; je mag daarom het heft in handen nemen. Tijd voor actie dus. Daarnaast horen familie strubbelingen niet binnen het bedrijf thuis. Ook op dit vlak zijn duidelijke afspraken onontbeerlijk om te voorkomen dat privé en zakelijk al te veel door elkaar heenlopen. 

Een win-winsituatie creëren

Het bedrijf komt op de eerste plaats. Hier zullen jullie het ongetwijfeld over eens zijn. De juiste balans tussen goede familierelaties en een succesvolle onderneming is daarbij jullie gezamenlijke einddoel. Een open houding van beide kanten draagt hier ongetwijfeld aan bij.  

Conclusie

Je bevindt je in een lastige positie; daar zijn we het zeker mee eens. De rol van je vader is in het geding en jij zoekt je eigen weg als leider. Tijdens deze ontdekkingstocht zul je fouten maken, maar ook je eigen kwaliteiten ontdekken. Zo leer je om je eigen koers te varen als succesvol directeur in het familiebedrijf. Vergeet bovendien niet om stil te staan bij alles wat je al bereikt hebt en van je succes te genieten. En uiteindelijk haal je het beste uit de onderneming door de handen ineen te slaan.

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!