Duidelijk zijn: een belangrijke vaardigheid voor een leider in het familiebedrijf
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Duidelijk zijn: een belangrijke vaardigheid voor een leider in het familiebedrijf

3 min

Leiderschap in het familiebedrijf vraagt om specifieke vaardigheden. In het krachtenveld van familie en bedrijf is duidelijk zijn een belangrijke vaardigheid. Het is niet altijd eenvoudig om helder te communiceren, maar gelukkig is het mogelijk om deze vaardigheid te ontwikkelen. Dit is nauw verbonden met de manier waarop je communiceert en hoe je zaken verduidelijkt, zowel binnen de familie als in het familiebedrijf.

In dit blog ga ik in op waarom duidelijkheid zo’n belangrijke skill is en hoe je deze goed inzet.

Waarom is duidelijk zijn een belangrijke vaardigheid van een leider?

Het geven van duidelijkheid is misschien wel de meest onderschatte vaardigheid van een leider. Toch toont wetenschappelijk onderzoek aan dat het geven van duidelijkheid essentieel is voor goed leiderschap.

Duidelijkheid zorgt voor motivatie bij medewerkers. Ze weten waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Het is duidelijk welke koers er gevaren wordt, wat er verwacht wordt en hoe dit ingevuld moet worden.

Duidelijkheid zorgt voor zekerheid, rust en focus. Je medewerkers functioneren het beste als zij goed weten waar zij aan toe zijn. En jij als leider weet maar al te goed dat goed functionerende medewerkers essentieel zijn voor een goed functionerend bedrijf.

De prijs die je betaalt voor onduidelijkheid

Zoals gezegd is duidelijk zijn een belangrijke eigenschap van een goede leider. Positief bekeken draagt duidelijkheid daarmee bij aan de realisatie van de doelstellingen van jouw familiebedrijf.

De andere kant van de medaille is dat onduidelijkheid een prijs heeft. Dit kan letterlijk een prijs hebben in de zin van verlies aan omzet of te hoge kosten.

Waarom is duidelijk zijn een belangrijke vaardigheid van een leider?

Conflicten

Een conflict is snel geboren, zeker in situaties waar veel onduidelijkheid heerst. Frustraties ontstaan en discussies lopen op. Conflicten kunnen vaak voorkomen worden door direct duidelijk te zijn. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Misverstanden

Voor misverstanden geldt in feite hetzelfde als voor conflicten. Deze ontstaan nu eenmaal sneller op het moment dat er onduidelijkheid heerst. Medewerkers voeren niet de juiste taken uit, of taken worden niet op de juiste manier uitgevoerd. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit en productiviteit. Medewerkers kunnen gefrustreerd raken en hun betrokkenheid bij het werk verliezen. Uiteindelijk gaat dat ten koste van klanttevredenheid en de resultaten van jouw bedrijf.

Richting

Duidelijkheid geeft ook richting. Waar gaan wij als bedrijf naar toe? Wat zijn onze doelen en hoe gaan wij deze realiseren? Een gedragen gemeenschappelijk doel bevordert de motivatie en maakt medewerkers productiever. Een gebrek aan richting werkt juist tegenovergesteld.

De prijs van onduidelijkheid

De kosten van onduidelijkheid moet je niet onderschatten. Fouten in de uitvoering van taken kunnen leiden tot extra kosten, zoals herstelwerkzaamheden.

Onduidelijkheid kan echter ook zorgen voor een lagere omzet. Dit benadrukt des te meer het belang van duidelijkheid in jouw familiebedrijf. In het ergste geval kan onduidelijkheid zelfs een bedreiging vormen voor het voortbestaan van jouw familiebedrijf!

Waarom is duidelijkheid in het familiebedrijf nog belangrijker?

In ieder bedrijf is het belangrijk dat de leider duidelijk is. In een familiebedrijf is duidelijkheid misschien nog wel belangrijker: je hebt immers meerdere belangen.

Het hebben van meerdere belangen

Kenmerkend voor een familiebedrijf is dat meerdere familieleden werkzaam zijn in het bedrijf. Vader en zoon bijvoorbeeld. Of zelfs opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven en nichten. Met deze mensen heb je niet alleen een zakelijke band, maar bovenal een familieband.

Dit kan verwarrend zijn en bijdragen aan onduidelijkheid. Het is vaak lastiger om je vader aan te spreken dan een derde. Juist in deze situaties is duidelijkheid van belang. Ook kunnen familiebanden voor het personeel leiden tot onduidelijkheid. Want wie is nu eigenlijk echt de baas? Ben jij nu de baas, terwijl je vader vroeger de baas was? Dan moet dit ook duidelijk zijn voor het personeel.

Hoe kan het dat duidelijkheid soms lastig is?

Hoe kan het dat duidelijkheid soms lastig is?

Het geven van duidelijkheid is niet altijd even makkelijk. Met name onderstaande twee factoren spelen in familiebedrijven als het gaat om lastige situaties om duidelijk te zijn:

In het familiebedrijf: loyaliteitsconflict tussen verschillende belangen

Zoals reeds benoemd heb je in een familiebedrijf meerdere belangen: een zakelijk belang en een persoonlijk belang. Deze belangen kunnen gemakkelijk met elkaar botsen, bijvoorbeeld als je een familielid wilt aanspreken op gedrag of resultaten. Het is dan ook de kunst om deze belangen zo goed mogelijk te scheiden.

Jouw karakter: lastig als je een gever of pleaser bent

Het belangrijkste aspect is echter vaak persoonlijkheid. Sommige mensen vinden het nu eenmaal moeilijker om duidelijk te zijn dan anderen. Als je conflict mijdend bent is het voor jou vaak moeilijker om direct duidelijk te zijn.

Duidelijkheid valt of staat met de juiste communicatie

Duidelijke communicatie gaat over heldere communicatie waarbij het voor iedereen duidelijk is wat er bedoeld wordt. Er is geen twijfel mogelijk over wat er bedoeld wordt. In de praktijk is dit vaak nog een behoorlijke uitdaging. Duidelijke communicatie wordt soms verward met botte of agressieve communicatie, waardoor medewerkers of familieleden dit als onprettig ervaren. Het goede nieuws is: communiceren kun je leren. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door middel van training & coaching.

Hoe ontwikkel je de vaardigheid duidelijkheid of duidelijk zijn?

Wil jij jouw leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen? Weet dan dat het goed mogelijk is om jouw duidelijkheid te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld een opleiding volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of je laten coachen door een ervaren professional.

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!