Effectief leiderschap beoefenen in het familiebedrijf, hoe doe je dat?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Effectief leiderschap beoefenen in het familiebedrijf, hoe doe je dat?

3 min

Effectief leiderschap in familiebedrijven is belangrijk. In een leidinggevende functie is effectief leiderschap cruciaal en al helemaal als je deze rol hebt in een familiebedrijf. Je hebt een weg te vinden tussen zakelijke en familiaire belangen. Dat vraagt veel van je leiderschapskwaliteiten.

Wil jij als eigenaar van een familiebedrijf effectief leiderschap ontwikkelen en stimuleren binnen je onderneming? Of neem jij op korte termijn de dagelijkse leiding over van je ouders in het familiebedrijf? Ik neem je graag aan de hand mee en leg je uit wat effectief leiderschap is, hoe je dit in de praktijk toepast en welke voordelen dit oplevert. Ga jij de uitdaging aan?

Wat is effectief leiderschap?

Bij effectief leiderschap geef je op zo'n manier leiding dat je het beste in iedere medewerker, jezelf en de organisatie naar boven haalt. Daarbij is het relevant dat je jouw leiderschapsstijl kent en dat je weet hoe je deze effectief inzet wanneer je anderen aanstuurt. Effectief leiderschap kun je leren door in te zetten op de ontwikkeling van vaardigheden, kwaliteiten en kennis.

Effectief leiderschap in een familiebedrijf vraagt om een combinatie van professionele managementvaardigheden en het vermogen om te bewegen binnen de dynamiek van het familiebedrijf.

Welke vaardigheden horen bij effectief leiderschap?

Welke vaardigheden horen bij effectief leiderschap?

Effectief leiderschap gaat gepaard met een aantal wezenlijke vaardigheden. We zetten ze voor je op een rij:

 • Je spoort familieleden en medewerkers aan om het beste in zichzelf naar boven te halen;
 • Je durft lastige knopen door te hakken;
 • Je bent doortastend in je optreden, wat de situatie ook is;
 • Je bent in staat goed te luisteren en te communiceren;
 • Je schakelt snel en beoefent meerdere leiderschapsstijlen;
 • Je toont en ontvangt begrip;
 • Je bent een inspiratie voor alle mensen binnen het familiebedrijf.

Effectief leiderschap begint bij jezelf en dit is iets dat je kunt leren. Het is essentieel wil je succesvol zijn, ook binnen het familiebedrijf.

Waarom is effectief leiderschap belangrijk binnen een familiebedrijf?

Effectief leiderschap in het familiebedrijf is van groot belang om de volgende redenen:

 • Persoonlijke relaties in het familiebedrijf maken situaties vaak emotioneler. Een effectieve leider kan hier mee omgaan en weet hoe dit te besturen.
 • Een opvolgingsplanning kan gevoelig liggen, goed leiderschap maakt dit proces makkelijker.
 • Effectief leiderschap zorgt ervoor dat kernwaarden behouden blijven en dat de juiste balans wordt gevonden tussen traditie en groei.
 • Een effectief leider houdt rekening met de generatieverschillen die er zijn in het familiebedrijf.
 • Door effectief leiding te geven worden conflicten op de juiste manier opgelost, zonder dat ze koen te sluimeren.
 • Een goede leider zorgt dat er samenhang is. Effectief leiderschap draagt hier aan bij.

Kortetermijnvisie

Effectief leiderschap gaat niet over kortetermijnvisie. Focussen op de lange termijn resulteert in een duurzame manier van werken. Binnen het familiebedrijf is er altijd een risico dat mensen loyaal zijn aan een bepaald gezinssysteem en verwachtingspatroon. Dit zorgt er soms voor dat wensen, behoeften en grenzen niet altijd duidelijk worden uitgesproken. Het gevaar bestaat hierdoor dat je continu vervalt in brandjes blussen op de korte termijn.

Toch is het zaak om de focus te houden op de lange termijn, zeker als het gaat om de duurzame voortzetting van het familiebedrijf.

Te laat ingrijpen

Daarnaast wordt er bij cruciale gebeurtenissen vaak te laat ingegrepen. Het resultaat? Onduidelijkheid over de positie en rol die je inneemt binnen het familiebedrijf en ook ontevreden medewerkers liggen op de loer.

Bij effectief leiderschap is het duidelijk wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, maar ook waar je verbeterpunten liggen. Dit zorgt uiteindelijk voor meer duidelijkheid wanneer zich lastige situaties voordoen.

De voordelen van effectief leiderschap

De voordelen van effectief leiderschap

Ben je bewust bezig met effectief leiderschap binnen het familiebedrijf, dan levert dit een aantal aantrekkelijke voordelen op:

 • Met minder inspanning, boek je betere resultaten;
 • Processen lopen veel soepeler dan voorheen;
 • Doelen worden sneller bereikt door medewerkers beter te begeleiden;
 • Je haalt het beste in jezelf naar boven, maar ook bij de mensen aan wie je leidinggeeft;
 • Je streeft naar de beste win-winsituaties, maar nooit ten koste van anderen.

Hoe ontwikkel je effectief leiderschap?

Wil jij leren om op effectieve wijze leiding te geven? Er zijn allerlei manieren waarop je dit kunt aanpakken. Het volgen van trainingen waarmee je werkt aan de ontwikkeling van communicatie, leiderschap, emotionele intelligentie en een flexibele mindset maak je een effectievere leider.

Maak een sprong in leiderschapsontwikkeling!

Durf jij je grenzen te verleggen en wil je het familiebedrijf succesvol voortzetten? Ga de uitdaging aan en ontdek wat jij nodig hebt om een betere leider te zijn of te worden. Je hoeft niet perfect te zijn, maar wees wel eerlijk, kwetsbaar en mild. Naar jezelf, maar ook richting de mensen die in het familiebedrijf werkzaam zijn. Op die manier werk je op een slimme en authentieke wijze aan een succesvol familiebedrijf!

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!