Hoe ga je als leider om met generatieverschillen in het familiebedrijf?
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Hoe ga je als leider om met generatieverschillen in het familiebedrijf?

3 min

Bij een familiebedrijf heeft een familie beslissende invloed op de strategie en bedrijfsopvolging. Daarbij is kenmerkend voor een familiebedrijf dat meerdere generaties werkzaam zijn in het bedrijf, waarbij de leiding vaak wordt doorgegeven van ouder op kind. 

Door deze kenmerken krijg je als leider in een familiebedrijf onherroepelijk te maken met generatieverschillen. Generatieverschillen gaan over verschillende waarden, normen, ervaringen en verwachtingen. Hoe ga je hier als leider goed mee om: want dit kan behoorlijk lastig zijn.

Generatieverschillen: hoe merk je dat ze er zijn?

Generatieverschillen komen voor in ieder bedrijf waar verschillende generaties met elkaar samenwerken. Generatieverschillen ontstaan doordat afzonderlijke leeftijdscategorieën verschillende waarden, houdingen en ideeën kunnen hebben. In de praktijk worden generatieverschillen vaak pas opgemerkt op het moment dat waarden of ideeën met elkaar gaan botsen. 

Een goed voorbeeld is het tijd- en plaats onafhankelijk werken, dit is een onderwerp waar generatieverschillen vaak snel duidelijk worden. Oudere generaties zijn gewend om iedere dag van de week de hele dag op kantoor door te brengen, terwijl de jongere generatie liever ’s ochtends naar de sportschool gaat en ’s avonds op de bank de laptop nog even open doet. Dit kan met elkaar botsen, bijvoorbeeld als de oudere generatie niet ziet hoe hard de jongere generatie daadwerkelijk werkt. 

Welke uitdagingen geven generatieverschillen?

Welke uitdagingen geven generatieverschillen?

Generatieverschillen brengen diverse uitdagingen met zich mee. Als potentiële opvolger van het familiebedrijf, maar ook als eigenaar die juist te maken heeft met jongere opvolgers. Je kan hierbij aan de volgende uitdagingen denken:

Botsende waarden en ideeën 

De belangrijkste uitdaging is het omgaan met botsende waarden en ideeën. Een eenvoudig voorbeeld kan zijn dat werkethos in eerdere generaties een heel andere waarde kent dan tegenwoordig. Als de meningen hierover verschillen kan dit irritatie geven onderling. 

Verschillend wereldbeeld

Elke generatie groeit op in een andere tijd. Dat betekent dat elke generatie te maken heeft met andere sociale, economische en technologische invloeden. Dit zorgt er weer voor dat wereldbeelden van elkaar kunnen verschillen. Het runnen van een business was 50 jaar geleden een heel ander vraagstuk dan nu. Zaken als marketing, communicatie en financieel beheer werken totaal anders. Deze zaken moeten bij elkaar gebracht worden in het familiebedrijf. Als leider heb je deze verschillen in het oog te houden en te begeleiden.

Manier van werken 

Krijg je binnen jouw familiebedrijf te maken met een uitdagende opdracht waarbij samengewerkt moet worden, dan pakken verschillende generaties dit op andere manieren aan. Bijvoorbeeld: oudere werknemers willen de opdracht veelal stap voor stap oppakken, waardoor de opdracht over meerdere dagen wordt verspreid. Jongere werknemers geven echter de voorkeur aan het aansluitend in kortere tijd uitvoeren van de opdracht. Als deze verschillende generaties met elkaar samen moeten werken, kan dit leiden tot botsingen.

Je verdiepen in generatieverschillen

Het is ontzettend lonend om je als leider te verdiepen in hoe de generatieverschillen er uit kunnen zien. Je kunt je verdiepen door hierover te lezen of te praten met andere leiders in familiebedrijven. Ook helpt het wanneer je waarneemt zonder te oordelen. Hoe zag het familiebedrijf er tien jaar geleden uit? Welke stijl van leidinggeven zag je toen en wat zie je nu? Wat heeft jouw vader of moeder daarover te vertellen en waarom vinden ze bepaalde dingen belangrijk?

Al deze informatie helpt je om begrip te krijgen voor de oudere en de jongere generatie in het bedrijf. Door in gesprek te gaan creëer je ook onderling begrip.

Hoe zorg je dat je generatieverschillen effectief inzet?

Waarom is goede communicatie belangrijk bij het overbruggen van generatieverschillen?

Hiervoor heb je gelezen wat belangrijke uitdagingen zijn in de omgang met generatieverschillen. Nu is iedere uitdaging uniek, maar toch is de oplossing voor jou als leider vaak hetzelfde: goede communicatie. 

Door goede communicatie kunnen conflicten voorkomen worden en weet iedereen waarom zaken op een bepaalde manier worden opgepakt. Goede communicatie zorgt voor onderling begrip. Daarbij is het belangrijkste dat door goede communicatie de diversiteit in jouw familiebedrijf als gevolg van generatieverschillen het beste benut wordt. Goede communicatie maakt jouw bedrijf daarmee succesvol. 

Hoe zorg je dat je generatieverschillen effectief inzet?

Het is belangrijk om te beseffen dat generatieverschillen zowel een kracht als een zwakte kunnen zijn voor jouw familiebedrijf. Zet je de generatieverschillen effectief in, waarbij je goed communiceert, dan is de kans groot dat jouw familiebedrijf succesvol zal zijn. 

Toon interesse

Door interesse in elkaar te tonen maak je zoveel mogelijk gebruik van de voordelen van generatieverschillen, terwijl deze geen obstakel worden voor een succesvolle samenwerking.

Laat medewerkers elkaar aanvullen

Zet werknemers van allerlei leeftijden vooral bij elkaar in een team. Zo profiteert jouw bedrijf van het verschil in kennis en ervaring. Zorg dat je hierin goede sturing geeft, zodat de focus ligt op wat je van elkaar kunt leren. 

Houd rekening met leeftijdsverschillen

Medewerkers van verschillende leeftijden hebben verschillende wensen. Speel hier op in. Daar krijg je loyale en productieve medewerkers voor terug.

Tot slot

Als leider is het van belang dat je je bewust bent van aanwezige generatieverschillen. Door je hiervan bewust te zijn kan je hier ook naar handelen. Dit maakt dat jouw familiebedrijf generatieverschillen niet als last maar als lust ziet. 

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!