rolverwarring-definitie

Wat is rolverwarring?

Rolverwarring komt regelmatig voor in familiebedrijven. Met rolverwarring wordt bedoeld dat een lid uit het ene systeem zich bemoeit met het andere systeem. De een doet iets wat een ander zou moeten doen. Bij familiebedrijven is sprake van drie systemen: eigendom, familie en bedrijf. 

Personen die hun rol verwarren, kunnen anderen in verlegenheid brengen, anderen die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij het familiebedrijf. Rolverwarring die wordt ontkend of niet wordt aangepakt, kan leiden tot conflicten die steeds groter worden. Rolverwarring kan daarmee een gevaar worden voor de continuïteit van het familiebedrijf en de harmonie binnen de familie.

Voorbeelden van rolverwarring

Rolverwarring in de sfeer van het familiebedrijf is bijvoorbeeld te zien als een familielid die niet in het bedrijf werkt, vindt dat zijn dochter in het familiebedrijf moet werken. Een ander voorbeeld is een oud-directeur van het familiebedrijf die de leiding en eigendom allang heeft overgedragen aan zijn neef, maar zich toch nog met de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf bemoeit. Dit kan ook weer leiden tot rolverwarring bij de neef en tevens opvolger. Die vindt het moeilijk om zijn vader (broer van de oud-directeur en tevens aandeelhouder) erover te vertellen, terwijl de opvolger en het bedrijf er wel veel last van hebben. 

Een derde voorbeeld: de dochter van de directeur heeft een vakantiebaan in het familiebedrijf en ziet van alles aan verbetermogelijkheden. Aan de keukentafel thuis praat ze op haar vader in. Haar vader voert de verbeteringen door zonder de directie en het management daarin een volwaardige stem te geven. 

Rolverwarring die alleen een externe ziet

Soms is rolverwarring zo subtiel, dat de betrokkenen het zelf nauwelijks door hebben. Voor buitenstaanders, zoals externe adviseurs, is deze rolverwarring veelal duidelijker. De bedrijfsadviseur of de accountant kunnen de rolverwarring vaak vroegtijdig constateren. De adviseur doet er dan goed aan zaken bespreekbaar te maken binnen het familiebedrijf.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen