Wat is diversiteit?

Wat is diversiteit?

Diversiteit in het familiebedrijf betekent dat er mensen in diverse soorten en maten actief zijn in het bedrijf. Diversiteit betekent niet alleen mannen maar ook vrouwen, niet alleen ouderen maar ook jongeren, niet alleen autochtone Nederlanders maar ook Nederlanders en medelanders met een andere achtergrond.

Wat is de praktijk rond diversiteit in familiebedrijven?

 Statistisch gezien scoren niet-familiebedrijven beter op diversiteit dan familiebedrijven. Onderzoek laat zien dat dit komt door de druk vanuit aandeelhouders en samenleving. Niet-familiebedrijven ervaren meer druk dan familiebedrijven. Familiebedrijven zijn dus gemiddeld minder genegen diversiteit na te streven.

Wat is het voordeel van diversiteit in het familiebedrijf?

Het voordeel van diversiteit in het familiebedrijf is vooral dat je impulsen krijgt voor vernieuwing en andere wegen. Met steeds dezelfde categorie mensen werken (bijvoorbeeld alleen familie, vrienden en kennissen uit de directe omgeving van middelbare leeftijd), werk je star denken in de hand. Het risico is dat je dan blind wordt voor zaken die keer op keer fout gaan en kansen op verbetering.

Diversiteit kan zorgen voor een verfrissende kijk op de strategische, tactische en operationele zaken in het familiebedrijf.

Voorbeeld:

Harm heeft het familiebedrijf overgedragen aan zijn kinderen Jan en Alie. Harm heeft altijd het ‘ons kent ons’ principe aangehouden als hij nieuw personeel zocht. De groep medewerkers is nuchter, hardwerkend en trouw aan het bedrijf. Jan en Alie treden aan in een economisch moeilijke tijd. De concurrentie is groot. Voor een vacature bij sales meldt zich een jongeman van Syrische afkomst, Anil. Hij valt op door zijn sympathieke uitstraling en de gemakkelijke manier waarop hij contact maakt. Ze nemen Anil aan en zien dat klanten er positief op reageren. Anil heeft ook ideeën voor inkoop en het contact met leveranciers.


Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen.

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen