wat-is-volwassenheidsniveau

Wat is een volwassenheidsniveau?

Een volwassenheidsniveau van het familiebedrijf is een niveau van ontwikkeling. Hoe ontwikkeld is het familiebedrijf? Voor familiebedrijven worden een aantal volwassenheidsniveaus gezien. Zo onderscheidt organisatiedeskundige Greiner vijf groeifasen voor het familiebedrijf. Elk familiebedrijf beweegt van het ene volwassenheidsniveau naar het volgende of andere. Kennis van de niveaus en bewustzijn van de fase waarin het bedrijf verkeert, kan helpen bij de verdere ontwikkeling. Een gebrek aan kennis en bewustzijn kan leiden tot het maken van verkeerde strategische keuzes.

Een crisis is een overgang naar een ander volwassenheidsniveau

De overgang van het ene naar het andere niveau is te zien als een crisis. In een crisis staan oude waarden op losse schroeven. Het is een overgang naar een nieuwe balans.

Welke groeifasen kent het familiebedrijf?

Er zijn vijf basisfasen te onderscheiden voor het familiebedrijf (volgens het model van Greiner). Fase 1 is groei door creativiteit. In deze fase is de ondernemer vooral bezig met het in de markt zetten van het product. Daar is veel creativiteit en vindingrijkheid voor nodig. Het familiebedrijf is klein met korte communicatielijnen. Fase 2 is groei door directie. Het familiebedrijf kent dan functioneel management. Een middenkader zorgt voor procedures en regels om de gegroeide activiteit te managen. Fase 3 is groei door delegeren. In deze fase delegeert de ondernemer steeds meer taken naar het middenkader. De directie concentreert zich op strategisch niveau. Er is een manager per divisie.

De volgende fase is fase 4: groei door coördinatie en toezicht. In deze fase is er sterkere coördinatie tussen divisies. Het hoofdkantoor wil meer macht en de bureaucratie groeit. Fase 5 is groei door samenwerking. In deze fase ligt de nadruk op samenwerking met veel overleg langs informele lijnen. Een zesde fase is groei van buitenaf. In deze fase groeit het bedrijf door samen te gaan met externe partijen in fusies en overnames.

Zie ook: in welke groeifase zit jouw familiebedrijf?

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen