definitie-systeemdynamiek

Wat is systeemdynamiek?

Systeemdynamiek is de interactie tussen verschillende onderdelen van een geheel. Zo is er in een ecosysteem sprake van interactie tussen allerlei organismen. Minder insecten bijvoorbeeld kan leiden tot een slechte fruitoogst en een afname van vogels. Een bedrijf kun je ook als een groot systeem zien waarbinnen sprake is van systeemdynamiek. Alle aspecten en onderdelen van een bedrijf hebben een wisselwerking op elkaar en beïnvloeden elkaar.

Systeemdynamiek om problemen op te lossen

Systeemdynamiek is niet alleen een manier om naar het bedrijf te kijken. Het is ook een manier om problemen in het bedrijf te benaderen en aan te pakken. Vooral bij onderhuidse en onbewuste problemen waar de eigenaar-ondernemer niet meteen de vinger op kan leggen, kan systeemdynamiek helpen naar een oplossing.

Systeemdynamiek juist voor familiebedrijven

Ook bij familiebedrijven kan systeemdynamiek een handvat bieden, juist omdat bij familiebedrijven drie systemen elkaar overlappen: eigendom, bedrijf en familie. Dat kan een bron van kracht zijn, maar ook een bron van spanning. 

Vragen van familiebedrijven

Er zijn vragen die leven bij familiebedrijven en die geschikt zijn om door een systeemdynamiek-bril te bekijken. Enkele voorbeelden: ik voel weerstand in de organisatie maar kom er niet verder mee. Mensen spreken zich niet uit, hoe kan ik dat veranderen? Ik voel geen betrokkenheid waar ik dat wel zou wensen… Mijn zoon wil het compleet anders gaan doen, ik heb daar moeite mee… De nieuwe aanpak vraagt om een andere cultuur en andere patronen, hoe krijg ik dat voor elkaar?

Systeemdynamiek ook bij beslissingen

Eigenlijk zijn alle organisatiekwesties geschikt voor een systemische aanpak. Ook als er geen problemen zijn maar er grote beslissingen aankomen, kan systeemdynamiek helpen. Bij familiebedrijven gaat het dan om opvolging en de voorbereiding daarop, mogelijke fusie of overname, integreren van familieleden en niet-familieleden in het bedrijf, en dergelijke.

Adviseur en technieken

Familiebedrijven die systeemdynamiek toepassen, schakelen daar een deskundig adviseur bij in. Er zijn diverse vormen die adviesbureaus toepassen om de systeemdynamiek te achterhalen in het familiebedrijf. Het gaat vaak om opstellingen in een ruimte: personen krijgen een rol en krijgen een plek of nemen die in. De opstelling laat veel zien over de verhoudingen binnen het systeem. Ook coaching of workshops komen veel voor.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Sta je aan de vooravond van een belangrijk moment voor het familiebedrijf? Wil je graag het familiebedrijf tegen het licht houden voordat je cruciale keuzes maakt? Dan kan Companjen Change Management je helpen met coaching en advies. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.

Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Companjen Change Management heeft twaalf jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven. Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Wel pragmatische & no-nonsens adviezen. 

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen