Omgaan met botsende karakters in het familiebedrijf
Botsende karakters. In elk bedrijf kan dat tot conflicten leiden. De botsing kan soms hoog oplopen. In familiebedrijven komt het natuurlijk ook voor. Juist daar is het extra spannend als de botsing met een opvolging binnen het familiebedrijf te maken heeft. In dit artikel gaan we in op botsende karakters tussen familieleden, in teams of bij opvolging in het familiebedrijf. Hoe ga je daarmee om?
Botsende karakters tussen familieleden
In het familiebedrijf werken familieleden vaak zij aan zij. Dat kan super goed werken maar kan ook problemen opleveren. Hieronder het voorbeeld van Riet en Paul.
Riet wil eerst een plan uitdenken, Paul wil actie
Riet is nog jong (26) maar werkt alweer 4 jaar in het familiebedrijf van haar ouders, een groothandel. Ze heeft HBO bedrijfskunde gedaan. Daarna is ze aan de slag gegaan als algemeen assistent van haar vader en eigenaar (Dick) in de directie. Ze ziet veel mogelijkheden voor het bedrijf, en wil het graag langzaam maar zeker uitbouwen tot een stabiel en solide bedrijf. Kansen die zich aandoen wil ze eerst goed analyseren op de risico’s die ermee gepaard gaan en hoe daarmee om te gaan. Eerst denken dan doen.
Haar broer Paul (34) loopt al wat langer mee. Hij is verantwoordelijk voor alle logistieke zaken. Paul heeft veel contacten en ideeën. Hij heeft in korte tijd het bedrijf van zijn ouders helpen uitbouwen tot een flinke speler op de markt. Paul is een voorbeeld van ‘eerst doen dan denken’. Hij gaat graag een avontuur aan en houdt van learning on the job. Hij ziet zijn ideeën over uitbreiding steeds vaker intern sneuvelen. Hij verwijt Riet dat ze kansen laat liggen.
Botsing familiaire kring
Paul en Riet botsen in de familiaire kring en ook op het werk. Paul kan zich enorm opwinden over de nieuwe, voorzichtige koers van het bedrijf. Hij loopt in gesprekken met zijn vader en zus rood aan en slaat met deuren. Later als hij eenmaal gekalmeerd is, komt het wel tot een beter gesprek. Maar de onvrede blijft knagen bij zowel Paul, Riet als Dick.
Dick ziet dat er wat moet gebeuren. Hij is erg op zowel Riet als Paul gesteld en ziet de waarde van alle twee voor het familiebedrijf. Riet zorgt voor gedegen plannen en een scherpe risico analyse. Paul zorgt voor enthousiasme en drive onder de werknemers en voor uitdaging. Beide dragen veel bij aan de ontwikkeling van het familiebedrijf.
Dick overlegt met zijn vrouw en ze besluiten een adviseur in te schakelen die met hen naar oplossingen zoekt. ‘Dit moet goed gebeuren. We hebben een derde hierbij nodig, want we zitten er zelf te dicht op. En we willen geen van beide kinderen verloren laten gaan voor het familiebedrijf,’ zegt Dick. De adviseur gaat gesprekken aan waarbij ieders belangen en ieders bijdrage helder en transparant aan bod komen. Dit leidt stapsgewijs tot een plan waar de ouders, Dick en Riet allemaal achter kunnen staan en zelfs enthousiast over raken.
Botsende karakters: hoe mee omgaan?
Het kan erg lastig zijn als een leidinggevende botst met een medewerker. Al helemaal in een familiebedrijf als het tussen familieleden speelt, zoals in het voorbeeld hierboven. Hoe ga je om met botsende karakters in het familiebedrijf?
Benoem de competenties van medewerkers
Bij botsende karakters ben je geneigd in problemen te denken, maar je kunt het ook van een andere, positieve kant bekijken. Als het botst gaat het om verschillende competenties en stijlen van medewerkers. Als je alleen maar dezelfde mensen in het familiebedrijf hebt, is het bedrijf te eenzijdig. Met alle nadelen van dien.
Daarom is het belangrijk inzicht te hebben in de capaciteiten en karakters van medewerkers, in dit geval ook familieleden. Hoe kun je iedereen goed laten functioneren naast elkaar? Hoe zorg je dat de karakters elkaar aanvullen in plaats van elkaar voor de voeten lopen? Stel jezelf die vragen en werk aan de antwoorden.
Botsende karakters bij opvolging
Stel je wilt het familiebedrijf overdragen. Wat als het karakter van jou als huidige eigenaar botst met het karakter van je beoogde opvolger? Dan is het goed om de verschillen in kaart te brengen. Door inzichtelijk te maken waar de verschillen zitten, kun je beter accepteren dat het familiebedrijf op een andere manier gerund gaat worden. Iedere nieuwe eigenaar zal een andere leiderschapsstijl hanteren. Door dat als gegeven voor ogen te houden, kun je een hoop frustratie voor zijn. En de deur open zetten voor de toekomst van het familiebedrijf.
Wat kan Companjen betekenen?
Botsende karakters in het familiebedrijf. Lastig genoeg, zeker als het ook nog eens familieleden betreft. Heb je een derde partij nodig die van een gezonde afstand met een zakelijke en betrokken blik kan werken aan oplossingen? Dan kan ik je helpen.
Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Ik heb een ruime ervaring als organisatieadviseur binnen familiebedrijven en corporates. Ik kan je helpen de competenties van de betrokkenen in beeld te brengen en te werken aan een gedragen plan. Ik kan je ook adviseren en bijstaan in de roerige tijden van opvolging. Wil je meer weten, neem gerust contact met me op.
Contact
Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:
- SWOT analyse familiebedrijven: sterke en zwakke punten in kaart brengen
- Het familiebedrijf overnemen van je ouders: de beste tips