bedrijfsoverdracht
Overname familiebedrijf
Mariëlle Companjen
Overname familiebedrijf
3 min

Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf: zeven factoren zijn belangrijk

3 min

Moet of wil je met het familiebedrijf stoppen en het overdragen? Een grote verandering in je leven staat voor de deur. Maar ook voor het familiebedrijf en daarmee voor veel mensen dient zich dan een cruciale periode aan. De bedrijfsoverdracht goed regelen binnen de familie of door verkoop, hoe doe je dat? We hebben zeven factoren op een rij gezet die belangrijk zijn in de voorbereiding op de overdracht.

De basisvraag: naar wie overdragen?

De eerste vraag die op je pad komt, is natuurlijk naar wie de bedrijfsoverdracht gaat plaatsvinden. Meestal is bij familiebedrijven de wens om over te dragen op een van de kinderen of binnen de familie. Maar niet altijd is dat aan de orde. Dan blijft over dat het familiebedrijf wordt verkocht aan een andere partij. Beide opties, familie of verkoop, vragen een goede voorbereiding.

Voorbereiding op bedrijfsoverdracht: welke factoren zijn belangrijk?

In de voorbereiding op de bedrijfsoverdracht zijn deze zeven factoren cruciaal om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Een goede planning

Van vandaag of morgen beslissen om de boel over te dragen, is niet handig. Je moet je niet verkijken op de zaken die nodig zijn om te regelen. Een fout die veel familiebedrijven maken is dat het overnameproces nauwelijks gepland wordt. Dit kan voor veel stress en problemen zorgen als het eenmaal zo ver is. Het is aan te raden om al zo’n vijf jaar voor het gewenste moment te beginnen met de voorbereidingen van een bedrijfsoverdracht.

2. Een opvolgingsplan

Een andere fout die veel familiebedrijven maken is dat er in de voorbereiding geen strategisch opvolgingsplan wordt gemaakt. Dat plan biedt iedereen duidelijkheid. Het omvat zaken als het profiel van de opvolger, de familiewaarden en een analyse van alle relevante ontwikkelingen voor de toekomst van het bedrijf.

3. Begeleiding van het proces

Het proces van overdracht vraagt veel van alle betrokkenen. Niet alleen zakelijk, maar ook emotioneel. Daarom is een deskundige externe partij inschakelen aan te raden, om op procesniveau de overdracht te begeleiden. Belangrijk is dat de adviseur ervaring heeft met familiebedrijven en de dynamiek van familiebedrijven snapt en kan begeleiden. De begeleiding van het veranderingsproces is gericht op de werkvloer en in de familiesferen, met als doel dat alle belangen een goede plek krijgen in het proces.

4. Aandacht voor regelgeving

Een bedrijfsoverdracht is gebonden aan wet- en regelgeving. Schakel daarom specialisten in die weten hoe het werkt. Je hebt expertise nodig op diverse terreinen. Daarvoor heb je in ieder geval een accountant nodig, een fiscalist, een jurist en een corporate finance adviseur. Je hoeft dit niet allemaal zelf te regelen, je familiebedrijf adviseur kan je hierin ontzorgen.

5. Aandacht voor gunstige belastingregeling

De fiscale aspecten verdienen expliciet aandacht. Als je het familiebedrijf binnen de familie overdraagt, moet je belasting betalen over de waarde van de onderneming. Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor een gunstige belastingregeling: de bedrijfsopvolgingsregeling.

6. Begeleiding van de opvolger

Een familiebedrijf runnen is geen eenvoudige taak. Je kunt de opvolger klaarstomen voor die taak door middel van coaching of een leiderschapsprogramma. Zodat hij of zij goed beslagen ten ijs komt.

7. Begeleiding van de huidige eigenaar

Overdragen en loslaten is niet gemakkelijk. Dat vraagt ook emotioneel iets van de huidige eigenaar. Ook kan het zijn dat er een nieuwe rol komt in het familiebedrijf. Daarom is coaching van de huidige eigenaar zeker gewenst.

Wat kan Companjen Change Management betekenen?

Bij alle stappen rond bedrijfsoverdracht kan Companjen Change Management veel voor je betekenen. Mijn naam is Mariëlle Companjen, ik ben onafhankelijk familiebedrijf adviseur. Ik ben opgegroeid met ons familiebedrijf en heb veel ervaring als adviseur voor allerlei familiebedrijven. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik kan je als familiebedrijf adviseur helpen met alle expertise en een breed netwerk om de bedrijfsoverdracht in goede banen te leiden.

Ik kan je helpen met pragmatisch advies en een no-nonsense aanpak gericht op concrete oplossingen. Maak gebruik van mijn brede netwerk van tal van familiebedrijven en professionals. Laten we stappen maken met jouw familiebedrijf!

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: