Coaching en advies familiebedrijven Flevoland

Coaching en advies familiebedrijven Flevoland

Ben je op zoek naar een externe adviseur voor jouw familiebedrijf? Wil je het familiebedrijf laten doorlichten?Companjen Change Management verzorgt gerichte coaching en begeleiding van familiebedrijven in de provincie Noord-Holland. Specifiek gericht op huidige en toekomstige leiders binnen het familiebedrijf. Dit kunnen individuen zijn en teams.

Wat maakt een bedrijf een familiebedrijf?

Een bedrijf kun je formeel een familiebedrijf noemen als het aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoet:

 1. Meer dan 50% van het eigendom is in handen van één familie. Daarmee heeft deze familie een beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of de opvolging
 2. Een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie
 3. Als het bedrijf minder dan tien jaar geleden is opgericht, is minstens één familielid van de directeur er werkzaam of heeft eigendom

Welke posities kunnen familieleden innemen?

Welke posities kunnen familieleden innemen in het bedrijf? Het driecirkelmodel hieronder geeft je inzicht hierin. Je hebt eerst dit inzicht nodig voordat je verder kunt om de krachten en valkuilen van deze posities op een rij te zetten.

Een toelichting bij dit driecirkelmodel:

 1. Familieleden die geen eigenaar zijn, niet werken binnen het bedrijf en geen bestuurder zijn
 2. Externe mede-eigenaren die geen functie binnen het bedrijf hebben en geen toezichthouder zijn
 3. Externe directieleden en toezichthouders
 4. Familieleden die binnen het bedrijf werken of toezichthouder zijn, maar geen eigenaar zijn
 5. Familieleden die niet binnen het bedrijf werken en geen toezichthouder zijn, maar wel eigenaar
 6. Externe medewerkers, directieleden en toezichthouders, die ook mede-eigenaar zijn
 7. Familie-eigenaren die in het bedrijf werken en/of toezichthouder zijn
Definitie familiebedrijf

Vraagstukken binnen familiebedrijven

Binnen familiebedrijven kunnen vraagstukken ontstaan met betrekking tot:

Voordat we verder gaan: met wie heb je te maken?

Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ben opgegroeid ‘in’ een familiebedrijf. Mijn ouders namen voor ik geboren werd het familiebedrijf van mijn grootouders over. Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Er werd hard gewerkt, dat heeft van mij een zelfstandig mens gemaakt. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik familiebedrijven een warm hart toedraag. In de afgelopen 20 jaar heb ik ervaring opgedaan als organisatieadviseur binnen familiebedrijven (12 jaar) en corporates.

Ik geef eerlijke en praktische adviezen aan familiebedrijven, ondernemers en hun werknemers. Met respect voor de herkomst en aandacht voor klanttevredenheid, financiële performance en de beste werkplek voor medewerkers.

Familiebedrijf bedrijfsscan

Wil je weten hoe het familiebedrijf er op dit moment voorstaat op alle relevante bedrijfsvlakken? Met de familie bedrijfsscan krijg je een pragmatische en operationele scan van het familiebedrijf. We nemen alle belangrijke aspecten van de onderneming onder de loep. We behandelen in de scan de specifieke uitdagingen en kritieke kwesties in jouw familiebedrijf. Je krijgt inzicht in de kansen en de risico's die er zijn.

Zie ook: familiebedrijf bedrijfsscan

Leiderschapsprogramma

Je leiderschapscapaciteiten ontwikkelen als (beoogd) opvolger of eigenaar/directeur van een familiebedrijf? Meld je aan voor het leiderschapsprogramma van Companjen!

Zie ook: leiderschapsprogramma opvolgers en eigenaren familiebedrijven

Kennisbank

Op de website van Companjen Change Management vind je een uitgebreide kennisbank met artikelen. Heb je deze artikelen al gelezen:
 • Professionalisering van familiebedrijven
 • Informele cultuur in het familiebedrijf
 • Wat te doen als het familiebedrijf te snel groeit

No-nonsens en praktisch

Geen flinterdunne adviezen en dikdoenerij zonder toegevoegde waarde. Companjen Change Management levert pragmatische & no-nonsens adviezen. Waar het moet staan we met de poten in de klei en ondersteunen we in de uitvoering. Companjen Change Management is actief in heel Flevoland: Emmeloord, Vollenhove, Almere, Dronten, Zeewolde, Lelystad

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact