Interim Management familiebedrijven
Familiebedrijven
Mariëlle Companjen
Familiebedrijven
3 min

Interim Management voor het familiebedrijf: wanneer heeft dat zin?

3 min

Houd jij als ondernemer van een familiebedrijf het liefst het management in vertrouwde handen? Of sta je open om met andere ogen naar het familiebedrijf te kijken? Er kunnen tijden zijn dat het nodig is voor de continuïteit van het familiebedrijf om een Interim Manager binnen te halen. Wat is Interim Management precies? Wanneer is het relevant voor een familiebedrijf? Welke toegevoegde waarde kan een Interim Manager voor jou als ondernemer hebben?

Wat is Interim Management?

Interim Management is het tijdelijk inhuren van een manager van buiten de organisatie om een probleem in de organisatie te helpen oplossen. Interim Management zet je in als je met de bestaande bezetting het probleem niet kunt oplossen.

Wanneer heeft Interim Management zin voor familiebedrijven?

Als familiebedrijf heb je te maken met groeifasen en uitdagende periodes of crises, net als andere bedrijven. Het kan plotseling erg goed gaan met de zaken, zodanig dat je moeite hebt de groei bij te houden of bij te sturen. Het kan ook zijn dat de zaken verslechteren. De omzet vlakt af, het rendement vermindert of klanten zijn ontevreden.

In beide situaties kan het zijn dat je met de bestaande bezetting geen vat krijgt op de ontwikkelingen. Dat kan een hoop stress en onrust geven bij jou als ondernemer maar ook bij anderen in het familiebedrijf. De situatie kan je bovendien veel geld kosten. Dan kan Interim Management een interessante optie voor je zijn, zoals in onderstaand voorbeeld.

Frederik worstelt met explosieve groei

Frederik runt het familiebedrijf in auto-onderdelen sinds tien jaar. Al vroeg in de coronacrisis heeft hij maatregelen genomen gericht op de online verkoop in plaats van offline kanalen. De vraag stijgt in korte tijd explosief. De verkoopafdeling groeit goed mee maar de logistieke eenheid hapert. Het magazijn is te klein en hopeloos verouderd. Automatisering is nodig maar de deskundigheid ontbreekt. De inzet van logistiek personeel en de inefficiëntie van het magazijn stuwen de kosten omhoog en zorgen voor veel klachten. De logistiek manager zit met de handen in het haar. Frederik is op zoek naar een Interim Manager om hem bij te staan en de omslag te maken.

Bij welke vraagstukken is Interim Management een waardevolle toevoeging?

Interim Management kan dus een sterke toegevoegde waarde hebben in een aantal situaties:

 • De omzet vermindert en de groei stagneert
 • Het familiebedrijf groeit snel en die groei valt moeilijk te sturen
 • De opvolging binnen het familiebedrijf komt eraan maar je hebt iemand nodig in een tussenperiode
 • Het bedrijf heeft een extra stapje nodig op het gebied van professionalisering en je hebt hiervoor tijdelijke deskundigheid nodig, bijvoorbeeld op het gebied van algemeen management, marketing en sales, productie aansturing, logistiek management of financieel management
 • Talenten voor management in het bedrijf hebben nog een tijdje coaching nodig
 • De directie om het management is tijdelijk afwezig door ziekte of andere oorzaken
 • Er is onvoldoende duidelijkheid over de invulling van taken en verantwoordelijkheden in het familiebedrijf

Wat zijn de voordelen van een Interim Manager?

Als je een goede Interim Manager in het familiebedrijf inzet, kan dat de volgende voordelen opleveren:

 • De deskundige interimmer kan zorgen voor vertrouwen en daarmee rust in de organisatie
 • De interimmer kan een oplossing zijn als nog niet duidelijk is wie binnen het huidige personeelsbestand de taken moet opnemen
 • De interimmer kan zo mensen meenemen in en voorbereiden op moet gebeuren en wat komen gaat
 • De interimmer kan ontbrekende deskundigheid en nieuwe inzichten inbrengen en zo een nieuwe impuls geven aan het bedrijf

Wat kan Companjen Change Management voor je betekenen?

Denk je na over Interim Management? Companjen Change Management kan je helpen. Ik kan als interim manager optreden of je helpen de juiste persoon te vinden.

Allereerst omdat ik veel familiebedrijf-ervaring meebreng. Ik heb een ruime ervaring in het werken in een familiebedrijf en in het werken met familiebedrijven. Ik werk vanuit respect voor de waarden van jouw familiebedrijf. Ik besef dat die waarden de kern en de kracht van het familiebedrijf vormen. En de basis voor de groei van het bedrijf. Dat besef is alleen maar sterker geworden door twintig jaar ervaring in het adviseren van organisaties.

Ik kan je helpen met pragmatisch advies en een no-nonsense aanpak gericht op concrete oplossingen. Maak gebruik van mijn brede netwerk van tal van familiebedrijven en professionals. Laten we stappen maken met jouw familiebedrijf!

Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven

Coaching familiebedrijven

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: