Coaching en advies familiebedrijven

Ben je op zoek naar een externe adviseur voor jouw familiebedrijf? Companjen Change Management verzorgt gerichte coaching en begeleiding van familiebedrijven. Specifiek gericht op huidige en toekomstige leiders binnen het familiebedrijf. Dit kunnen individuen zijn en teams.

De dynamiek binnen familiebedrijven

Familiebedrijven zijn geen standaard bedrijven. Dat hoeft niet uitgebreid toegelicht te worden. De uitdagingen zijn hetzelfde als in ‘gewone’ bedrijven. De dynamiek is anders. Denk hierbij aan ingewikkelde vervlechtingen van regels, belangen en zogenaamde verborgen contracten. En juist die dynamiek maakt het bijzonder. Het lijntje tussen privé en werk is flinterdun, waardoor andersoortige vraagstukken de kop opsteken. Met name op vlakken als professionalisering en communicatie is winst te behalen in een familiebedrijf.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een familiebedrijf en een gewoon bedrijf?

Het vinden van een goede opvolger

Binnen een familiebedrijf is het vinden van goede opvolging vrijwel altijd een relevant vraagstuk. In welke fase het familiebedrijf zich ook bevindt, goede opvolging is cruciaal voor de duurzame ontwikkeling van de onderneming.

Het moment van opvolging wordt vaak ervaren als een kwetsbaar moment. Niet zo gek, er komt veel bij kijken.

Denk aan:

  • Voldoet de opvolger daadwerkelijk aan de geschetste verwachtingen?
  • Beschikt de opvolger daadwerkelijk over de gewenste competenties?
  • Kan de huidige ondernemer het werk en de leiding echt overdragen?
  • Is er in de familie en binnen het bedrijf voldoende draagkracht voor de opvolger?

Succesvolle opvolging staat of valt met een goede en gedegen voorbereiding. Het aanpakken van dit vraagstuk vraagt moed. De opvolging en het afscheid zijn voor de ondernemer emotioneel. Jarenlang heeft hij/zij met hart en ziel gebouwd aan de onderneming. Loslaten is lastig. De kunst is wederzijds begrip te creëren en de primaire emoties te scheiden van de zakelijke beslissingen, zonder hier aan voorbij te gaan.

Zie ook: De opvolging binnen het familiebedrijf: hoe bereid je dit voor?

Het inschakelen van een externe adviseur

Iedereen heeft te maken met de zogenaamde blinde vlek. Het zijn de dingen die zo vanzelfsprekend zijn dat je ze zelf niet meer ziet. Het makkelijkste voorbeeld is wel het gebruik van vakjargon. Een automonteur ziet niet dat de terminologie die hij gebruikt voor een buitenstaander niet normaal is. Voor de monteur is dit vanzelfsprekend. Als buitenstaander sta je te klapperen met de oren.

Zowel de ondernemer als de werknemers binnen de organisatie hebben met hun eigen blinde vlek te maken. Maar wat te denken van de blinde vlek van de onderneming of in dit geval de blinde vlek van de familie? Niks raars aan! Dit gebeurt overal. Het gevaar is wel dat je je blindstaart daar waar het gaat om bepaalde thema’s en vraagstukken.

Een externe adviseur of coach ziet, als buitenstaander, deze blinde vlekken wel. Dit kan hij of zij door in gesprek te gaan. Door te analyseren wat er gebeurt in alle lagen van de organisatie. Door de familieverbanden in acht te nemen. Een goede adviseur brengt dit ter sprake. Geeft terug wat er op tafel komt, zodat je je bewust wordt van deze blinde vlek. Van hieruit kan op alle gewenste vlakken verandering en verbetering plaatsvinden.

Ook bij het vinden van een geschikte opvolger en het sparren over de duurzame voortzetting van de organisatie kan het inschakelen van een externe adviseur uiterst relevant zijn.

Ondersteuning op diverse gebieden

De inzet van een externe adviseur of coach is raadzaam bij vraagstukken als:

Bij de beoordeling van al deze vraagstukken speelt lange termijn perspectief een doorslaggevende rol. Waar gewone bedrijven denken in jaren, denken familiebedrijven in generaties. De beslissingen worden genomen met de stappen voor de komende generaties in het achterhoofd.

In het kort, met wie heb je te maken?

Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ben opgegroeid ‘in’ een familiebedrijf. Mijn ouders namen voordat ik geboren werd het familiebedrijf van mijn grootouders over. Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’.

Er werd hard gewerkt, dat heeft van mij een zelfstandig mens gemaakt. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik familiebedrijven een warm hart toedraag. In de afgelopen 20 jaar heb ik ervaring opgedaan als organisatieadviseur binnen familiebedrijven (12 jaar) en corporates.

Ik geef eerlijke en praktische adviezen aan familiebedrijven, ondernemers en hun werknemers. Met respect voor de herkomst en aandacht voor klanttevredenheid, financiële performance en de beste werkplek voor medewerkers.

Ik kijk bij voorkeur met een systemische blik naar familiebedrijven. Juist omdat er vaak overlap tussen het familiesysteem en het bedrijfssysteem is.

Opbouwen van lange termijn relaties

Consultants komen vaker halen dan brengen. Flinterdunne adviezen en dikdoenerij zijn aan de orde van de dag, terwijl de toegevoegde waarde gering is. Daar waar de uitvoering in zicht komt haken de meest consultants af. Een geruststelling: Companjen Change Management staat met de poten in de klei. Het opbouwen van lange termijn relaties is voor mij een belangrijke waarde. Waar inhoud en leveren samen komen ben ik op mijn best.

Familiebedrijf bedrijfsscan

Wil je weten hoe het familiebedrijf er op dit moment voorstaat op alle relevante bedrijfsvlakken? Met de familie bedrijfsscan krijg je een pragmatische en operationele scan van het familiebedrijf. We nemen alle belangrijke aspecten van de onderneming onder de loep.

We behandelen in de scan de specifieke uitdagingen en kritieke kwesties in jouw familiebedrijf. Je krijgt inzicht in de kansen en de risico’s die er zijn.

Zie ook: familiebedrijf bedrijfsscan

Gerichte begeleiding

De stappen in een begeleidingstraject zijn als volgt:

  • Stap 1: inventarisatie van de behoefte. Hieronder valt ook het verkennen van de regels en de macht. Deze intake geeft een eerste indruk van de manier van besturen en het gedrag binnen het bedrijf.
  • Stap 2: onderstroom zichtbaar maken. We gaan kijken naar de ongeschreven (familie) regels die bepalend zijn voor de bedrijfscultuur. Het gaat over het op tafel brengen van de dingen die iedereen weet, maar die nooit expliciet benoemd worden.
  • Stap 3: het in kaart brengen van de bedrijfsvoering en besluitvormingsprocessen binnen de organisatie.
  • Stap 4: we gaan kijken naar wat de familie nodig heeft. Waar zit wrijving, hoe verloopt de interne communicatie, in hoeverre beïnvloeden privé situaties de werksfeer?
  • Stap 5: wat heeft het bedrijf nodig? Hoe waarborg je de continuïteit? Wat is er nodig om te innoveren? Welke stappen zijn er nodig qua professionalisering? En hoe verloopt de opvolging en het inpassen van een nieuwe generatie?
  • Stap 6: interveniëren, we werken naar een concreet plan van aanpak. Ik ga op zoek naar de vraag achter de vraag en naar de leidende principes van het bedrijf.

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: