Cultuurverandering binnen familiebedrijven
De cultuur van een familiebedrijf veranderen is niet eenvoudig te realiseren, want de cultuur in een familiebedrijf is veelal informeel. Wil je daar iets aan veranderen, dan is het belangrijk om de huidige cultuur in kaart te brengen. Daarnaast moet het duidelijk zijn waarom cultuurverandering noodzakelijk is en zo ja, hoe dan en wat dan?
Is het daadwerkelijk de bedoeling dat de bedrijfscultuur verandert of gaat de voorkeur vooral uit naar het behoud van sterke punten en het doorgroeien en professionaliseren van het familiebedrijf? Een extern adviseur inschakelen helpt bij het stroomlijnen van dit proces.
Wat is de cultuur van een bedrijf?
De bedrijfscultuur kun je ook wel zien als de collectieve mindset van een bedrijf. Deze bestaat uit een groep mensen met dezelfde waarden en normen. Daarmee weet men zich te onderscheiden van andere groepen/bedrijven.
Het is de manier waarop de dagelijkse gang van zaken er binnen een bedrijf aan toe gaat. Dit zie je niet alleen terug in waarden en normen, maar ook in rituelen, symbolen en bijvoorbeeld bedrijfslogo’s.
Wat kenmerkt doorgaans de cultuur van een familiebedrijf?
De bedrijfscultuur in een familiebedrijf is anders dan in een ‘gewone’ organisatie. Wat zijn typische cultuurkenmerken van het familiebedrijf?
- Betrokken: het familiebedrijf kenmerkt zich door een grote betrokkenheid en loyaliteit van de medewerkers. Talentvolle werknemers hebben het gevoel ergens bij te horen.
- Verantwoordelijk: medewerkers zijn vrijwel altijd verantwoordelijk en zeer loyaal richting hun werkgever.
- Informele cultuur: binnen het familiebedrijf hangt een informele sfeer. Dit bemoeilijkt echter wel het nemen van rationele beslissingen en zakelijke besluiten.
Wat is het gevaar van de informele cultuur in een familiebedrijf?
De informele sfeer is de kracht van het bedrijf, maar toch schuilt er ook een gevaar in. Dit wordt zichtbaar op verschillende manieren:
- Er zijn weinig regels en procedures en dit zorgt voor onduidelijkheid.
- Het is niet altijd duidelijk wie nu eigenlijk de beslissingen neemt.
- Aanspreken op gedrag wordt vaak niet gedaan, dus is er een groot risico op stille of sluimerende conflicten.
- Zakelijk en privé zijn te veel met elkaar verweven en dit zorgt voor stress en spanning.
Het is dus uiterst belangrijk om de schaduwzijden van de informele cultuur in de gaten te houden. Maar hoe doe je dat?
Lees ook: Kracht en zwakte van een informele cultuur in familiebedrijven
Op welke manier realiseer je cultuurverandering?
Wil je een cultuurverandering tot stand brengen in het familiebedrijf? Probeer er dan eerst achter te komen welk doel je voor ogen hebt. Wil je de complete bedrijfscultuur aanpakken of is het de insteek om het familiebedrijf verder te professionaliseren?
Hoe breng je het een en ander samen?
De wens tot cultuurverandering ontstaat veelal in de hoop zakelijker te worden. Echter is dan wel de vraag hoe je de cultuur in het familiebedrijf in stand houdt en de organisatie door ontwikkelt zonder voorbij te gaan aan de kracht van het familiebedrijf.
Hoogstwaarschijnlijk wil je vooral stappen zetten in de ontwikkeling van het familiebedrijf zonder dat je daarmee de kracht van de onderneming tenietdoet. Want juist met je sterke punten ben je je concurrenten een stap voor.
Zie ook: Veranderingstrajecten in familiebedrijven: hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?
Wat kan een extern adviseur hierin betekenen?
Wil je stappen zetten in de verdere ontwikkeling van de cultuur in een familiebedrijf? Ik ben Marielle Companjen en ik geef eerlijke en praktische adviezen aan (familie) ondernemers en hun werknemers. Die adviezen kunnen zijn op het vlak van herijking van de strategie, het inrichten van de organisatie (op tactisch niveau) en het beter laten presteren van de organisatie (operationeel niveau). Altijd met respect voor herkomst en aandacht voor klanttevredenheid, optimale financiële performance en de beste werkplek voor medewerkers.
Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven
Contact
Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Het belang van duurzame samenwerkingen voor familiebedrijven
- Hoe om te gaan met druk van buitenaf in het familiebedrijf
- Beslissingsprocessen optimaliseren in het familiebedrijf: dit is belangrijk!