Raad van advies familiebedrijf

Raad van Advies in het familiebedrijf

Begeleiding en consultancy bij opzetten Raad van Advies

Zoek je ondersteuning bij het opzetten van een Raad van Advies binnen het familiebedrijf? Een RvA is een groep mensen die je als DGA helpen bij vraagstukken die gaan over de ontwikkeling en continuïteit van het familiebedrijf (of de familiegeleide onderneming). De leden van de RvA hebben, ieder op hun eigen vakgebied, toegevoegde waarde voor jou als ondernemer. Ze dienen als onafhankelijk gesprekspartner en klankbord en zijn confronterend wanneer dat moet. Dat kan leiden tot waardevolle inzichten en voorkomt bedrijfsblindheid.

Waar draagt RvA aan bij?

In een familiebedrijf kan een raad van advies bijzonder nuttig zijn om de volgende redenen:

  • Objectiviteit: Externe adviseurs kunnen een objectief perspectief bieden op zakelijke kwesties en kunnen helpen bij het oplossen van conflicten die kunnen ontstaan tussen familieleden die betrokken zijn bij het bedrijf.
  • Expertise: De leden van een raad van advies kunnen verschillende expertisegebieden hebben die het familiebedrijf kunnen helpen groeien en bloeien. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op financiën, marketing, juridische zaken, of andere gebieden.
  • Netwerk: De leden van een raad van advies hebben vaak uitgebreide professionele netwerken die het familiebedrijf kunnen helpen bij het opbouwen van relaties en het aangaan van samenwerkingen.
  • Continuïteit: Een raad van advies kan helpen bij het plannen van de bedrijfsopvolging, waardoor de continuïteit van het familiebedrijf wordt gewaarborgd.
Raad van advies familiebedrijf

Aan de slag met de strategie

Companjen Change Management verzorgt ondersteuning bij het samenstellen van de Raad van Advies. De leden van de RvA adviseren op het gebied van strategische vraagstukken (belangrijke kwesties die verband houden met de lange termijn visie en doelstellingen van een organisatie.

Ze hebben betrekking op het ontwikkelen van een plan voor de toekomst van de organisatie en de manier waarop de organisatie haar middelen zal inzetten om haar doelen te bereiken.

Marielle Companjen

Mariëlle Companjen

Marielle Companjen ondersteunt familiebedrijven het invullen van het familieberaad. Ik verzorg de begeleiding van het proces en zorg dat het familieberaad gestructureerd en productief verloopt.

Ik heb meer dan 13 jaar ervaring met het werken met en binnen familiebedrijven.

Zowel in de rol van familielid als buitenstaander binnen het familiebedrijf. Je kunt rekenen op een pragmatische en no-nonsense aanpak. Met de poten in de klei.

Samenstellen Raad van Advies

Voor het samenstellen van uw Raad van Advies doorlopen we de volgende drie stappen.

  • De bedrijfsfoto: We brengen samen de situatie van uw bedrijf en de vraagstukken die spelen in kaart. Op basis hiervan stel ik het juiste profiel op voor de kandidaten die we gaan werven. Ik bied altijd minimaal twee RvA-leden aan die ervaring als Algemeen directeur of bestuurder hebben en die affiniteit hebben met jouw vraagstukken. Ik heb hiervoor een uitgebreid netwerk met geschikte kandidaten.
  • Het winnende team: Daarna ga ik op zoek naar ervaren en deskundige RvA-leden die zich voor langere tijd aan jouw bedrijf willen verbinden.
  • Het installeren van de RvA: Na het vinden van de juiste kandidaten, adviseer ik jou/jullie over de rol en werkwijze van de RvA binnen jouw/jullie bedrijf. Ook help ik je bij het opstellen van een reglement en een overeenkomst van opdracht om de verwachtingen van alle betrokkenen duidelijk te maken. 
  • Optioneel: coaching en begeleiding: Als je echt het beste uit je RvA wilt halen, bied ik intensieve coaching en begeleiding aan om de prestaties verder te verbeteren. Vooral bij pas geïnstalleerde RvA's in familiebedrijven kan er een andere sfeer ontstaan. Als je hulp nodig hebt bij zaken zoals juridische kwesties en beloningen, kan ik je doorverwijzen naar partners in mijn netwerk.


Goed om te weten: De bezoldiging van deze RvA-leden bestaat meestal uit een kilometervergoeding en een vaste jaarlijkse vergoeding. De Raad van Advies is een informeel orgaan zonder wettelijke richtlijnen, en de adviezen die zij uitbrengt zijn niet bindend. De samenstelling en taken van de Raad kunnen volledig naar eigen inzicht worden bepaald, terwijl de uiteindelijke besluitvorming in handen van het bedrijf blijft. Dit geeft veel familiebedrijven een gevoel van comfort en zekerheid.

Wil je kennismaken?