Help! Het familiebedrijf groeit te snel: hoe hiermee om te gaan?
Als een familiebedrijf goed geleid wordt en oog heeft voor de markt, kan het snel gaan. Het familiebedrijf groeit. Dat is waar je altijd van gedroomd hebt natuurlijk, maar kan het ook te snel gaan?
Ja dat kan, de groei van het familiebedrijf kan ook een risico gaan vormen voor de toekomst van de onderneming. In dit artikel gaan we in op 7 punten waaraan je een snelle groei herkent. En we verkennen hoe je voorkomt dat een te snelle groei een risico vormt voor morgen en overmorgen.
Hoe herken je dat het familiebedrijf te snel groeit?
Er zijn een aantal tekenen aan de wand die wijzen op een te snelle groei.
1. Achter de feiten aanlopen en grip verliezen
Het eerste teken aan de wand is het verliezen van grip op de dagelijkse business. Een voorbeeld: de verkoop van de producten van een groothandel neemt een hoge vlucht door een plotselinge rage. De omzet stijgt naar recordhoogte. De eigenaar en het hele bedrijf heeft alle aandacht nodig voor het bevoorraden van de verkooppunten en het behandelen van de inkooporders.
Door deze druk krijgt de inkoop te weinig aandacht. Ineens is de bodem van de voorraad in beeld. De leverancier is niet ingericht op de snelle vraagstijging. De levering stokt. Het magazijn raakt leger. De afhandeling van de orders vertraagt. De klanten worden ongeduldig. De concurrentie ziet de kans schoon.
Een ander voorbeeld van achter de feiten aanlopen: problemen met debiteuren. Een snelle groei kan komen door veel nieuwe klanten in korte tijd. Vaak ontbreekt dan de tijd voor een goede scan van de kredietwaardigheid van de klant. Dan kun je flinke problemen met deze debiteuren krijgen: betalingen die te laat komen of zelfs faillissementen.
2. Problemen met cashflow
Cashflow is vaak het grootste knelpunt bij een te snel groeiend familiebedrijf. Als er te veel geld in investeringen uitstaat om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen, raak je op een hellend vlak. Voordat de inkomsten op gang komen uit de nieuwe activiteiten, stijgt het water je als ondernemer tot de lippen. Financiers zijn niet altijd in staat om het groeipotentieel te doorgronden.
3. In zee gaan met de verkeerde zakenpartners
Voor een snelle groei heb je goede mensen nodig. De zakenpartners bijvoorbeeld kun je beter selecteren op de groei die je denkt door te gaan maken, niet op het gemak van de korte termijn. Het accountantskantoor op de hoek bijvoorbeeld, kan laagdrempelig en voordelig lijken. Maar is de accountant kundig om met grote opgaves en cijfers om te gaan? Hetzelfde kan ook gebeuren met die IT’er die je achterneef is en snel aan de slag kan. Kan hij je nog volgen als je groeit?
4. De verkeerde werknemers zijn binnengehaald
Het is vaak nodig bij een snelle groei veel personeel binnen te halen. De echt geschikten zijn niet 1-2-3 op de arbeidsmarkt beschikbaar. Dat kan ertoe leiden dat je minder kritisch wordt. Je kunt daar later mee op de koffie komen. Met de verkeerde werknemers in huis, kunnen de cultuur en de reputatie van het familiebedrijf flink schade oplopen.
5. Het familiebedrijf is niet professioneel georganiseerd
Een gebrek aan professionalisering van het familiebedrijf, wordt pijnlijk duidelijk bij snelle groei. De informele structuren en de informele communicatie kunnen bij een snelle groei tegen je werken.
6. De besluitvorming loopt achter op de business
Bij een snelle groei zijn er meer beslissingen te nemen dan voorheen. Als de besluitvorming te traag gaat, ontstaat er frustratie intern en extern. Ook funest is als niet duidelijk is wie leading is in de nieuwe ontwikkelingen. Bij een snelle groei is sterk leiderschap noodzakelijk.
Zie ook: Beslissingsprocessen optimaliseren in het familiebedrijf
7. De wijze van leidinggeven voldoet niet meer
Familiebedrijven presteren vaak goed dankzij hun sterke ondernemersgeest. Maar als ze gaan doorgroeien tot een grotere organisatie, kom je op een keerpunt. De ondernemer-eigenaar kan de zaak niet meer alleen managen. Hij of zij moet verantwoordelijkheden uit handen geven. Dat is best lastig of eng. Een corporate wordt vaak gezien als een groot, gezichtsloos bedrijf.
Een familiebedrijf of een DGA bedrijf is vaak compleet verweven met de oprichter. Die bepaalt het gezicht. De controle dan helemaal of deels uit handen geven, is dan moeilijk. Een eigenaar kan rationeel zeggen dat professionaliseren nodig is, maar ondertussen bang zijn om de essentie van het bedrijf kwijt te raken en een log apparaat te worden.
Lees ook: Welke leider ben jij voor het familiebedrijf?
Welke stappen om groei in goede banen te leiden?
Om de groei van het familiebedrijf in goede banen te leiden en niet te ontsporen, is een scherpe analyse van het bedrijf aan te raden. Allereerst is het belangrijk om vooruit te kijken. Waar wil je staan in de toekomst, niet alleen over een paar maanden maar ook over 5 of 10 jaar? Wees daarop voorbereid.
Bij de analyse doe je er verder goed aan de volgende onderwerpen in kaart te brengen:
- Financiën
- Professionalisering
- Beslissingsprocessen
- Rollen & Verantwoording
- Structuur
Het nut van een externe adviseur
Bij een bedrijfsanalyse houd je dus het bedrijf voor de volle 100% tegen het licht. Zie dit als een soort nulmeting. Van daaruit kun je naar de toekomst kijken. Om dit te kunnen doen, kan het helpen een deskundige die je vertrouwt erbij te halen. Een ander paar deskundige ogen kan veel betekenen. De adviseur kan je helpen blinde vlekken te voorkomen en bedrijfsblindheid te omzeilen.
Lees ook: Extern advies inschakelen voor familiebedrijven, waarom is het nuttig?
Wat kan Companjen betekenen?
Heb je hulp nodig bij de analyse en de groei van het familiebedrijf? Companjen Change Management kan helpen als ervaren partner. Mijn naam is Mariëlle Companjen, ik ben organisatieadviseur. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Mijn ouders hebben het familiebedrijf van mijn grootouders overgenomen.
Bij ons thuis ging het altijd over ‘de zaak’. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. We kunnen als eerste stap beginnen met een zeer verhelderende ‘familiebedrijf bedrijfsscan’, als opstart naar een verantwoorde groei!
Contact
Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:
- De continuïteit van het familiebedrijf waarborgen: een opgave
- SWOT analyse familiebedrijven: sterke en zwakke punten in kaart brengen
- Hoe herken je het volwassenheidsniveau van het familiebedrijf?