Welke leider ben jij voor het familiebedrijf?

Een onderneming leiden. Voor de een komt leiding geven van nature, voor de ander is het een zoektocht. Juist in familiebedrijven kan leiderschap een hot item zijn, vooral bij de overname van de huidige op de nieuwe generatie. Als leider van het familiebedrijf heb je niet alleen het bedrijf te runnen, maar ook nog eens een familie er goed bij te betrekken.

Hoe vul jij het leiderschap in? Hieronder een aantal tips. De belangrijkste tip: stretch jezelf.

Leiderschap in het familiebedrijf: de pionierende ondernemer

Wie heeft in jouw geval het familiebedrijf opgezet? Als je aan hem of haar denkt, zie je vast een natuurlijke leider voor je. Wie een onderneming opzet, heeft een natuurlijke ondernemersgeest nodig, een sterke drijfveer om te pionieren. Veel eerste eigenaren van familiebedrijven geven vaak leiding alsof het ademhalen is. Het gaat eigenlijk vanzelf.

Leiderschap in het familiebedrijf: en de opvolger dan?

Als je als kind instapt als nieuwe leider van het familiebedrijf, ben je dan meteen een leider of moet je dat leren? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Maar hoe je het ook wendt of keert, je zult altijd moeten werken aan de ontwikkeling van je leiderschap. Zeker in deze tijd waarin de ontwikkelingen intern in het bedrijf en extern zich razendsnel opvolgen.

Het is allereerst belangrijk om inzicht te hebben in verschillende types leiderschap. Hoe jij het doet of wilt doen, is niet de enige leiderschapsstijl in de wereld. Door je erin te verdiepen, kun je ook bewuster je eigen stijl leren kennen, je stijl goed toepassen of iets van andere stijlen overnemen.

Welke leiderschapsstijlen zijn er?

Over leiderschap zijn boeken vol geschreven. Met stromingen als dienend leiderschap, provocatief leiderschap, coachend leiderschap en situationeel leiderschap. Met allemaal prima ideeën, heel inspirerend. Wat zo lastig is met die ideeën is om ze op jezelf toe te passen. Hoe vertaal je een goed idee nou naar je eigen gedrag? Hoe ontwikkel je leiderschap?

Jezelf ontwikkelen op het gebied van leiderschap

Ik ben zelf ook ondernemer. Ook ik wil me ontwikkelen als leider. Daarom maak ik deel uit van een ‘mastermind’ met dertig andere ondernemers. We komen een paar keer per jaar bij elkaar en luisteren dan naar sprekers. We doen zo inspiratie op.

We organiseren en rapporteren zoals afgesproken en houden elkaar daar accountable op. En we ondernemen dingen met elkaar waarbij we elkaar stretchen, we zoeken de grenzen op. Dat is voor mij een manier om mijn leiderschap te ontwikkelen. Samen met anderen. Want samen ervaren is leuker en interessanter.

Leerzaam: hoe reageer jij op stress?

Zo heb ik een dag onder begeleiding van special forces geacteerd in een observatieteam en een arrestatieteam. Daar heb ik geleerd dat zoals je 1 ding doet, je alles doet.

Een paar voorbeelden. De mensen die te laat bij de oefening verschenen, overkomt dat waarschijnlijk ook in hun werk. En er waren onder ons deelnemers die te gefocust waren toen ze de bankovervaller moesten inrekenen. Ze verloren het overzicht. Deze mensen lopen hier in hun onderneming vast ook tegenaan.

Onder stress wordt hoe je dat ene ding doet, zo aan de oppervlakte gebracht. Dat kan je veel inzicht geven en je helpen jezelf te ontwikkelen.

Het belang van leiderschap

Leiderschap is van essentieel belang voor elke onderneming en het familiebedrijf. Een leider wijst de weg vooruit. Zonder leiderschap, raken werknemers de weg kwijt, maar ook klanten en leveranciers en relaties. Je hebt leiders en volgers. Zonder leiderschap gaan je volgers,

Hoe ontwikkel je leiderschap?

Leiderschap ontwikkel je niet alleen door kennis op te doen over wat leiderschap is. Het gaat vooral om de praktische inzichten en de persoonlijke ervaringen. Het gaat om doen dus. En al doende leer je.

Het is zeker nuttig om een leiderschapstraining te doen. Combineer dan deze training met leren uit ervaring en vooral met reflecteren. Kies in je eigen dagelijkse situatie in het familiebedrijf voor ervaringen die er toe doen. Zoek bewust uitdagende opdrachten op. Denk aan meer of nieuwe verantwoordelijkheden. Denk aan dat ene spannende project dat rand voorwaardelijk is voor de verandering die de organisatie moet doormaken. Leer met moeilijke situaties om te gaan.

Conflicten in familieverband anders bekijken

Denk ook aan conflicten met je broer of je zus, na de overname van het familiebedrijf. Probeer die conflicten eens van een andere kant te bekijken. Breng ze in het licht van je persoonlijke leiderschapsontwikkeling.

Reflecteren met mensen die je vertrouwt

En reflecteren, niet vergeten. Dat lukt het best natuurlijk met anderen, mensen die je vertrouwt. Durf jezelf via anderen een spiegel voor te houden. Met anderen kun je reflecteren wat je sterke kanten zijn en je ontwikkelkanten.

Stretch jezelf

Eigenlijk is dus de belangrijkste tip wat mij betreft: stretch jezelf. Ga de confrontatie met je ego aan. Zoek je grenzen op en ontdek dat je verder kunt. Doe zo nieuwe en verdiepende inzichten op.

Waar kan Companjen ondersteunen?

Sta je aan de vooravond van nieuwe leiderschapsuitdagingen? Ga je bijvoorbeeld het familiebedrijf overnemen? Merk je dat je stijl van leidinggeven reacties oproept? Wil je anders leidinggeven maar ben je er nog niet uit hoe? Dan kan Companjen Change Management je helpen.

Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik ken het familiebedrijf van binnenuit. Ik kan je helpen met je persoonlijke leiderschapsontwikkeling om het familiebedrijf en jouzelf vooruit te helpen. Wil je meer weten, neem gerust contact met me op.

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: