Samenwerken met familie in een familiebedrijf: hoe doe je dat?

Samenwerken met je familie: het klinkt leuk, maar kan soms ook uitdagend zijn. Want hoe zorg je ervoor dat de familieband sterk blijft wanneer jullie een meningsverschil hebben op de werkvloer? En hoe voorkom je dat de familiedynamiek de werksfeer negatief beïnvloedt? In dit blog ga ik in hoe je de samenwerking met familie in het familiebedrijf bevordert.

Krachtvelden in het familiebedrijf

Zowel op de werkvloer als in de familiesfeer heb je te maken met bepaalde krachtvelden. Denk aan de verhouding tussen vader en zoon of die tussen een baas en een werknemer. Bij een familiebedrijf lopen deze krachtvelden door elkaar. Overdag is je vader je leidinggevende, terwijl je bij familiebijeenkomsten gewoon als vader en zoon samenkomt. 

Aan de keukentafel bespreek je werkzaken en misschien worden er persoonlijke onderwerpen besproken tijdens een werkdag. Dat is geen enkel probleem, zolang er geen rolverstrengeling en belangenconflict ontstaat. Er kan namelijk een erg vervelende dynamiek ontstaan wanneer familiebijeenkomsten overheerst worden door zakelijke discussies, maar persoonlijke problemen moeten ook niet te ver uitgemeten worden in het bedrijf.

Het gevaar van conflicten

Familieleden zijn sneller geneigd om in conflictsituaties te komen. Je kent elkaar als geen ander en gaat daarom anders met elkaar om dan met een andere collega’s. Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar het kan een gevaar worden wanneer er dingen niet uitgesproken worden en er sluimerende conflicten ontstaan. Misschien is jullie band prima wanneer je ongedwongen bij elkaar bent, maar staan jullie recht tegenover elkaar wanneer het om een zakelijke discussie gaat. 

Dat kan de persoonlijke en professionele relatie beïnvloeden. Dat geldt helemaal wanneer deze conflicten niet uitgesproken worden. Je wilt misschien de lieve vrede bewaren, zeker wanneer het om je familie gaat. Toch is het belangrijk om proactief aan je zakelijke relatie te werken. Zo voorkom je conflicten en zorg je voor een goede samenwerking op de werkvloer. 


Welke factoren zorgen ervoor dat je goed kunt samenwerken met familie?

Maar hoe pak je dat aan, een goede samenwerking met je familie? Er zijn een paar aandachtspunten die je in de gaten moet houden. Heb je aandacht voor deze factoren? Dan is de kans het grootste dat jullie familiebedrijf een mooie toekomst heeft.

Duidelijke afspraken

Dit advies geldt eigenlijk altijd, maar al helemaal bij familiebedrijven. Maak duidelijke afspraken met elkaar. Zo weet iedereen wat zijn plek binnen het bedrijf is, maar ook hoe jullie omgaan met de familiebanden binnen dat bedrijf. Zo kun je afspraken maken over:

  • Wie welke rol heeft binnen het familiebedrijf
  • Wanneer er wel of niet over werk gepraat wordt
  • Hoe besluitvormingsprocessen lopen en wie welke verantwoordelijkheden heeft
  • Hoe je omgaat met communicatie in het familiebedrijf
  • Hoe besluiten over de bedrijfsopvolging gemaakt worden

Door dit vooraf goed vast te leggen, voorkom je discussies met elkaar en verzeker je jezelf van een fijne samenwerking. Je kunt dit bijvoorbeeld vastleggen in een familiestatuut.

Generatieverschillen omarmen

In een familiebedrijf werk je vrijwel altijd met verschillende generaties. De oude garde kent de geschiedenis van het bedrijf en heeft tientallen jaren ervaring op zak. De jonge generatie is enthousiast, leergierig en komt misschien met verrassende nieuwe ideeën. Dit kan met elkaar gaan botsen, tenzij je deze generatieverschillen omarmt. Geef de jonge generatie de ruimte om ideeën te delen, maar neem de jonge werknemers ook onder je vleugels en deel je kennis met ze. Wanneer beide generaties elkaars perspectief respecteren, is het makkelijker om productief samen te werken.

Goed leiderschap

Ieder bedrijf heeft een sterke leider nodig. Voor een familiebedrijf geldt dat nog meer. Deze leider moet niet alleen oog hebben voor het bedrijf, maar ook voor de verhoudingen van de verschillende familieleden. Wat houdt goed leiderschap in bij een familiebedrijf? Je moet deels in staat zijn om werk en privé van elkaar te scheiden. Tegelijkertijd moet je oog hebben voor de verschillende familieleden en hun onderlinge banden. 

Valkuilen en talenten kennen

Iedereen heeft zijn eigen plus- en minpunten. Het voordeel van een familiebedrijf? Je kent de talenten en valkuilen van je familie als geen ander. Maak daar gebruik van. Benut iemands sterke kanten zoveel mogelijk door diegene een takenpakket te geven wat echt bij hem of haar past. Jullie zijn een familie, maar hoeven echt niet alles samen te doen. Je voorkomt rolverstrengeling door iedereen de juiste plek te geven in het bedrijf.

Alles draait om communicatie

Eigenlijk is communicatie het sleutelwoord wanneer het om samenwerking in een familiebedrijf gaat. Maak duidelijke afspraken met elkaar, omarm eventuele verschillen en wees niet bang om conflicten uit te praten. Dat is beter voor het bedrijf, maar ook voor de familieband. 

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!