Belang van goede communicatie binnen familiebedrijven: tips en adviezen

Men denkt dat de communicatie in familiebedrijven vaak beter verloopt dan in reguliere bedrijven. Dit heeft alles te maken met de informele bedrijfscultuur waardoor het van buitenaf lijkt dat besluiten snel en gemakkelijk worden genomen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd zo te zijn. De communicatie binnen familiebedrijven is veelal complexer dan bij gewone bedrijven. Hoe komt dit en wat kan er aan gedaan worden om goede communicatie te bevorderen?

Communicatie binnen het familiebedrijf: verschillende rollen

De kracht van familiebedrijven is de wisselwerking tussen familie en bedrijf. De familie steekt over generaties heen veel energie in het bedrijf, als basis voor een succesvolle onderneming. Maar juist die wisselwerking kan ook voor spanning en conflicten zorgen in het familiebedrijf. Binnen familiebedrijven is er veelvuldig sprake van rolconflicten, want een drietal speelvelden overlappen elkaar: de familie, het bedrijf en het eigendom. De verschillende rollen lopen door elkaar heen en dit bemoeilijkt goede en duidelijke communicatie. Bij reguliere bedrijven valt de familie weg. Dat maakt voor familiebedrijven de communicatie complexer. Veel spanningen zijn terug te leiden tot drie typen rolconflicten:

Door hier met elkaar aan te werken, wordt het eenvoudiger om te werken aan een open en eerlijke communicatie.

Welke gevaren schuilen in slechte communicatie?

Slechte communicatie brengt de nodige consequenties met zich mee. Welke gevaren schuilen er in slechte communicatie?

  • Er is sprake van onvrede en weerstand op de onderlaag van het familiebedrijf. Er is dus weerstand, maar die wordt niet geuit.
  • Slechte communicatie zorgt ook voor een vage taakverdeling. Het is voor niemand duidelijk wie nu wat doet.
  • Minimale of gebrekkige communicatie voor onduidelijkheid: wie neemt nu welke beslissingen en wie draagt welke verantwoordelijkheden.

Kortom: het is dus enorm belangrijk om te werken aan heldere communicatie binnen het familiebedrijf.

Waarom duidelijke communicatie uiteindelijk bijdraagt aan de verbetering van een organisatie

Er zijn twee belangrijke redenen waarom duidelijke communicatie relevant is, juist ook binnen familiebedrijven:

  • Duidelijke communicatie zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
  • Weerstanden en onderbuikgevoelens worden direct in kaart gebracht. Hiermee voorkom je dat onuitgesproken emoties zich opstapelen en op een gegeven moment tot uitbarsting komen.

Wil je het ziekteverzuim in het familiebedrijf aanpakken? Investeer dan tijd en aandacht aan open communicatie en zie hoe dit gunstig uitpakt voor iedereen die werkzaam is binnen het familiebedrijf.

Wat is het belang van open communicatie?

Open communicatie mag je niet onderschatten. Het draagt bij aan een positief werkklimaat. Daarnaast is het goed voor de werksfeer en het zelfvertrouwen van iedereen die in het bedrijf werkzaam is. Dit bevordert tegelijkertijd de teamprestaties en dit zie je weer terug in je bedrijfsresultaten. Bovendien neemt ook het ziekteverzuim af. Om die reden is het beslist zinvol om met open en duidelijke communicatie aan de slag te gaan. Bovendien sta je er niet alleen voor, want een onafhankelijke partij kan je daarin bijstaan.

Breng rollen in beeld

Is er sprake van last door rolverwarring, rolonduidelijkheid of systeemdominantie in het familiebedrijf en heeft dit invloed op de communicatieprocessen? Dan zou het goed zijn met elkaar de rollen in beeld te brengen. Zo werk je samen om elkaar beter te begrijpen en nieuwe inzichten te krijgen. En zo maak je dilemma’s zichtbaar en bespreekbaar. Dit kan bijvoorbeeld met een genogram: een kaart of organigram van de familie. Het genogram laat zien hoe de familie is georganiseerd. Het laat ook zien wat de plek en rol is van ieder familielid vanaf het moment dat er een relatie was tussen de familie en het bedrijf.

Het nut van een externe adviseur zoals Companjen

Hulp vragen bij het verbeteren van de communicatie is heel verstandig. Mijn naam is Mariëlle Companjen. Ik sta tot je dienst als onafhankelijk en ervaren organisatieadviseur met een groot hart voor familiebedrijven. Een geslaagd verandertraject laat minder angst, rolconflicten en schuldgevoelens zien. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor het werk en zijn bevlogen. Het bedrijf bouwt weer aan reflectie en koerscorrectie. Het familiebedrijf is succesvol.

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: