Een bedrijfopvolgingsregeling: wat is het en hoe werkt het?
Het familiebedrijf schenken aan je kinderen. Of het familiebedrijf erven van je ouders. In dat geval krijg je te maken met de Belastingdienst. Je moet namelijk belasting betalen over de waarde van de onderneming. Gaat de nieuwe generatie het familiebedrijf voortzetten, dan kom je in aanmerking voor een gunstige belastingregeling: de bedrijfsopvolgingsregeling. Dat scheelt aanzienlijk aan af te dragen belasting, maar hoe zit dat precies?
Wat is de bedrijfsopvolgingsregeling?
Als de nieuwe generatie de onderneming voortzet, dan kun je gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze regeling houdt in dat je een vrijstelling krijgt van 100% over een ondernemingswaarde van € 1.119.845 (in 2021). Boven deze waarde geldt een vrijstelling van 83%. Over 17% geldt dus wel belasting. Deze moet je binnen 10 jaar betalen.
De vrijstelling geldt niet alleen als de eigenaar het bedrijf schenkt aan de kinderen, maar ook als de eigenaar komt te overlijden en de bedrijfswaarde overgaat naar de kinderen.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de bedrijfsopvolgingsregeling?
Om in aanmerking te komen van de regeling, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
- De onderneming is actief. Er is sprake van een ‘lopende onderneming’ met ondernemingsactiviteiten. Een onderneming die doet in beleggingen, komt niet in aanmerking voor de regeling.
- In het geval van het overlijden van de eigenaar van de onderneming, moet het bedrijf minstens een jaar in bezit zijn geweest van die eigenaar.
- In het geval van een schenking van de onderneming door de eigenaar, moet het bedrijf minstens vijf jaar in bezit zijn geweest van die eigenaar.
- De ontvanger moet het bedrijf nog minstens vijf jaar voortzetten.
- Als er sprake is van aandelen, mag je deze vijf jaar lang niet verkopen, de onderneming mag vijf jaar lang dus niet worden gestaakt.
Het is verstandig vooraf een goede inschatting te maken. Want als blijkt dat je alsnog niet aan de voorwaarden voldoet, moet je alsnog de normale schenkbelasting betalen.
Hoe zet je de bedrijfsopvolgingsregeling in gang?
De vrijstelling van 100% of 83% is dus afhankelijk van de waarde van de onderneming. Die waarde moet je eerst laten bepalen door een deskundige partij. De Belastingdienst zal vragen naar deze waarde bij het bepalen van de bedrijfsopvolgingsregeling. Het is belangrijk om vroegtijdig vooroverleg te hebben met de Belastingdienst. Dit kan een deskundige bedrijfsadviseur namens jou doen.
Wat kan Companjen Change Management voor je doen?
Bij alle stappen rond opvolging en specifiek de bedrijfsopvolgingsregeling kan Companjen Change Management veel voor je betekenen. Mijn naam is Mariëlle Companjen, ik ben onafhankelijk familiebedrijf adviseur.
Ik ben opgegroeid met ons familiebedrijf en heb veel ervaring als adviseur voor allerlei familiebedrijven. Ik draag familiebedrijven een warm hart toe. Ik kan je als familiebedrijf adviseur helpen met alle expertise en een breed netwerk om je bedrijfsopvolging in goede banen te leiden.
Ik kan je helpen met pragmatisch advies en een no-nonsense aanpak gericht op concrete oplossingen. Maak gebruik van mijn brede netwerk van tal van familiebedrijven en professionals. Laten we stappen maken met jouw familiebedrijf!
Zie ook: Coaching en advies familiebedrijven
Contact
Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: