Emotionele intelligentie: essentieel voor elke leider in een familiebedrijf

Emotionele intelligentie is een fundamentele vaardigheid voor goed leiderschap. Het vermogen om je emoties te beheersen, vooral bij tegenslagen en stressvolle situaties, is doorslaggevend wanneer er moeilijke beslissingen genomen moeten worden. De juiste inzet van emotionele intelligentie geeft meer draagvlak binnen het team, de afdeling, de familie en het bedrijf. Als leider in het familiebedrijf wordt er gemiddeld gezien nog meer van je EQ gevraagd dan in andere situaties. 

In dit blog ga ik in op de rol van emotionele intelligentie bij goed leiderschap. Wat is het, waarom is dit zo belangrijk en hoe ontwikkel je EQ? 

Wat is EQ?

Emotionele intelligentie wordt in de volksmond ook wel afgekort tot EQ. Het begrip wordt in 1998 in de wereld gebracht door Daniel Goleman, die emotionele intelligentie introduceert via een baanbrekend boek. EQ gaat over het vermogen om emoties in jezelf en anderen te herkennen en daar goed mee om te gaan. 

Het is de tegenhanger van IQ, een waarde die aangeeft hoe groot iemands vermogen is om informatie te begrijpen en in de praktijk toe te passen. Emotionele intelligentie heeft invloed op hoe iemand zijn of haar leiderschap uitoefent.

Goleman onderscheidt vijf categorieën binnen emotionele intelligentie:

  • Je kent als leider je eigen kwaliteiten en valkuilen, je beheerst je emoties en je benut mogelijkheden als ze er zijn.
  • In de omgang met anderen heb je inlevingsvermogen, je kunt relaties onderhouden en je beheerst het omgaan met conflicten
  • Je hebt een goed aanpassingsvermogen, je weet wat er om je heen gebeurt en je staat open voor ideeën van anderen.
  • Je bent in staat om met stress om te gaan en je kunt emoties en impulsen sturen.
  • Je bent in algemene zin in staat om je gelukkig te voelen ook al heb je met uitdagingen te maken.


IQ of EQ

Uit het onderzoek van Goleman bleek ook dat emotionele intelligentie twee keer zo belangrijk was voor succes als IQ of technische vaardigheden. Dit geldt zeker voor management functies, waarbij EQ een nog belangrijkere rol speelt. Het mooie aan EQ is dat het een vaardigheid is die je kan vergroten.

Waarom is emotionele intelligentie een belangrijke vaardigheid voor een leider?

Het belang van emotionele intelligentie wordt steeds vaker op waarde geschat door bedrijven en organisaties. Je kunt je voorstellen dat een leider die zich goed kan inleven in de ander, bekend is met zijn of haar eigen valkuilen en goed met stress om kan gaan, beter leiding geeft dan een leider die deze kwaliteiten niet heeft. 

Een emotioneel intelligent leider is in staat om een gezonde organisatie te leiden waarin vertrouwen de boventoon voert. Bovendien heeft hij of zij oog voor de emoties van de omgeving. Verder is een emotioneel intelligent leider wendbaar en goed bestand tegen stressvolle situaties of tegenslagen. 

Hierom is emotionele intelligentie van wezenlijk belang in een familiebedrijf

Emotionele intelligentie is dus fundamenteel voor een organisatie en dit geldt ook zeker voor een familiebedrijf. In een familiebedrijf lopen de belangen van familie en het bedrijf door elkaar heen. Emoties en gevoelens worden niet altijd uitgesproken of besproken waardoor conflicten in de werk- of privésituaties kunnen gaan sudderen.

Als je niet oppast dan zorgen destructieve patronen, tradities en overtuigingen voor stagnatie van groei in het familiebedrijf en dit resulteert vaak in onvoldoende draagkracht bij het nemen van beslissingen. De onderlinge verhoudingen raken vertroebeld. Een eigenaar of familielid met een leidinggevende rol met een gezonde dosis emotionele intelligentie zal hier in staat zijn om alle belangen te behartigen waardoor iedereen de juiste plek en ruimte krijgt. De cultuur van de organisatie wordt gewaarborgd terwijl op menselijk niveau ook ruimte is voor gevoelens en emoties.

Hoe herken je emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie herken je vooral wanneer een leider emoties en gevoelens kan uiten en beschrijven. Kracht door kwetsbaarheid! Wendbare leiders zijn zich bewust van hun sterktes en zwaktes. Daarbij speelt ook zelfmanagement een belangrijke rol: ben je in staat om je emoties te beheersen? 

Emotionele intelligentie wordt ook zichtbaar in het tonen van empathie. Lukt het je om gevoelens en emoties bij anderen aan te voelen en daar begrip voor op te brengen? Het ontwikkelen en inzetten van sociale vaardigheden zijn eveneens waardevolle energiebronnen voor emotionele intelligentie. 


Hoe ontwikkel je emotioneel leiderschap?

Een echte leider kan dus niet zonder een flinke dosis emotionele intelligentie, maar hoe ontwikkel je emotioneel leiderschap? Lees onze praktische tips en laat zien dat jij het leiderschap in je familiebedrijf uiterst serieus neemt: 

Werk aan zelfbewustzijn

Werk aan je zelfbewustzijn en krijg inzage in wat je denkt en voelt. Daarnaast ben je je ook bewust van hoe je bent gevormd door overtuigingen die je hebt meegekregen en daarom in staat te reflecteren;

Ontwikkelen van empathisch vermogen

Het ontwikkelen en inzetten van empathisch vermogen is onmisbaar wil je een goede leider zijn. Probeer je te verplaatsen in familieleden die ook werkzaam zijn binnen het familiebedrijf, maar luister ook naar de werknemers in je organisatie. Herken de verschillen die er zijn tussen mensen en leer om die variaties respecteren;

Sociale vaardigheden

Emotionele intelligentie en sociale vaardigheden zijn nauw met elkaar verbonden. Sociale vaardigheden inzetten, resulteert in meer verbinding en verbetert tegelijkertijd de teamspirit. Sociale vaardigheden zijn te ontwikkelen middels training en coaching. Dit kan een bewuste keuze zijn voor de ontwikkeling van leiderschap.

De sleutel tot succes: manage emoties!

Wil je het maximale halen uit je familiebedrijf en je ontwikkelen als leider? Emotionele intelligentie is dé sleutel tot succes. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je je kunt inleven in de ander. 

Op die manier creëer je meer draagvlak in je onderneming en laat je je door tegenwind niet zomaar uit het veld slaan. Emotionele intelligentie is te trainen en dit doe je door je emoties te managen, ook binnen het familiebedrijf. Dit alles vraagt om een open houding en de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen. Wat voor leider wil jij zijn in je familiebedrijf?

Direct contact

Direct contact, laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Ik neem binnen 24 uur contact met je op!