Familiebedrijf staat stil: wat nu?

Stilstand is achteruitgang. Dat is funest voor iedere onderneming; ook voor een familiebedrijf. Althans, dat is vaak de gedachte die als eerste naar boven komt. Toch kan er ook iets anders aan de hand zijn. Loopt op dit moment alles redelijk goed, maar groeit het bedrijf niet qua omzet en omvang? Er zijn meerdere redenen waarom dit mogelijk is.

Het is belangrijk om er iets aan te doen, want er komt al snel de nodige stress om de hoek kijken. Dit belemmert je zicht op de toekomst en daar zit je als familiebedrijf niet op te wachten. Hoe bemerk je stilstand in een familiebedrijf, welke groeifasen maakt een onderneming door en welke stappen zet je om een onderneming naar het volgende level te tillen?

Hoe merk je dat het familiebedrijf stilstaat?

Ieder familiebedrijf heeft een ongekende passie voor ondernemen. Ondanks inzet, motivatie en toewijding kan er toch sprake zijn van stilstand. Hoe merk je dat?

  • Er is geen sprake van een wezenlijke omzetgroei. De omvang zie je ook niet terug in het personeelsbestand.
  • Je blijft continu tegen dezelfde problemen aanlopen zonder dat er sprake is van een concrete oplossing.
  • Je haalt als organisatie niet langer plezier en voldoening uit de stappen die je zet.
  • Het voelt alsof het familiebedrijf in een vicieuze cirkel zit, een nachtmerrie.

Kortom: je zit met de handen in het haar, want dit is geen prettige gewaarwording. Het is daarom de hoogste tijd om er iets aan te doen.

Het familiebedrijf is in een groeifase

Voordat je als familiebedrijf in actie komt, is het belangrijk om je te realiseren dat ook een familiebedrijf groeifasen doormaakt en misschien zit je daar wel middenin. Het gevoel dat het familiebedrijf stilstaat kan ook ontstaan doordat je tegen een volgende groeifase aanhangt. Dit wordt vooral zichtbaar in een periode waarin van alles gebeurt, maar waar niemand de controle lijkt te hebben.

Groeifasen ontstaan bijvoorbeeld door creativiteit, beslissingen vanuit de directie of het management, delegeren, coördinatie en toezicht, samenwerking en tot slot ook door hulp van buitenaf.

Waardoor ontstaat stilstand?

Wat zijn belangrijke oorzaken van stilstand in een familiebedrijf? Wij geven je ter illustratie een aantal voorbeelden:

  • Er is te weinig lef aanwezig om beslissingen te nemen of knopen door te hakken.
  • Er is sprake van slechte of onvolledige communicatie, waardoor de nodige onzekerheid ontstaat.
  • Het is ook mogelijk dat beslissingsprocessen in de organisatie te traag verlopen.
  • Familieproblemen en bedrijfsbelangen bijten elkaar, waardoor er aan de ene kant gas wordt gegeven, terwijl er aan de andere kant op de rem wordt getrapt.
  • Ten slotte behoort ook weerstand tegen veranderingen doorvoeren, krijgen vaak te maken met weerstand. Dit is bij familiebedrijven niet anders. Toch wil je het liefst dat iedereen meegaat in wat je voor ogen hebt, maar hoe is dat mogelijk?

Wat de reden van stilstand of achteruitgang ook is, er is een mogelijkheid om het tij te keren. Heb je geen idee waar je moet beginnen of welke kant je op moet? Het inschakelen van een extern adviseur is een prima eerste stap.

Schakel een externe adviseur in

Wil jij het familiebedrijf door een crisis of groeifase heen sturen? Heb je hulp van buitenaf nodig om orde in de chaos te krijgen? Doe een beroep op een extern adviseur en laat je bijstaan door een professional. Het uitstippelen van een nieuwe strategie behoort tot de mogelijkheden, maar dit doen we pas zodra de ‘problemen’ in kaart zijn gebracht.

Wil je meer weten over onafhankelijk hulp van buitenaf of direct een afspraak maken? Bel of e-mail voor een eerste kennismaking met een extern adviseur. Wij helpen je graag door je (volgende) groeifase heen.

Contact

Wil je meer weten over mijn rol als extern adviseur of coach bij familiebedrijven? Neem gerust contact met mij op. Je kunt het contactformulier invullen, bellen met 0621833592 of e-mailen naar marielle@companjen.com.

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Companjen Change Management vind je praktisch artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: